Ajurveda in gluten

Ste opazili vedno večjo ponudbo izdelkov brez glutena na trgovskih policah? Zdi se, da je izogibanje glutenu še ena izmed smernic zdrave prehrane. Vedno več posameznikov ugotavlja, da se po uživanju glutena ne počutijo najbolje, po drugi strani pa brezglutenski dieti sledijo tudi tisti, ki načeloma nimajo težave s prebavo izdelkov, ki ga vsebujejo.

Ajurveda in (pre)občutljivost na gluten

Ajurveda intoleranco na določeno živilo obravnava z vidika prešibkega agnija ali prebavnih encimov. Če je ta prešibak, se hrana ne prebavi pravilno, naše telo ne zmore vsrkati vseh hranilnih snovi, v hudih primerih pa to vodi do podhranjenosti, prebavnih težav in občutljivosti na določeno živilo, kamor spada tudi gluten.

Šibak prebavni ogenj je tesno povezan z nastankom ame oz. toksinov v telesu, predvsem v črevesju, kjer se nalaga kot neprebavljena hrana in onemogoča vsrkanje hranilnih snovi ter pravilno izločanje. To ima lahko za posledico pridobivanje telesne teže in v hudih primerih celo poslabšanje zdravja.

Ajurveda k reševanju problema slabe prebave in preobčutljivosti rešuje prek dveh korakov:
  1. Čiščenje ame
  2. Krepitev prebavnega ognja

Čiščenje ame navadno poteka pod nadzorom ajurvedskega svetovalca in vključuje lahko (mono)dieto s kitcahrijem ter druge postopke čiščenja telesa, vključno z masažo.

Blago čiščenje lahko izvedete tudi sami. Nekaj dni jejte lahko prebavljivo hrano, kot je kitchari s sezonsko zelenjavo. Izogibajte se mlečnim izdelkom, mesu, jajcem in kvašenim izdelkom ter seveda vsej predelani hrani. Pijte dovolj vode in povečajte uporabo začimb kot so ingver, kurkuma in črni poper. Po prenehanju »diete« je pomembno, da postopno začnete nazaj uvajati druga živila, da ne preobremenite prebavnega ognja! Blago čiščenje lahko izvajamo tudi vsakodnevno s tem, da uživamo živila grenkega in trpkega okusa, kot je npr. temno zelenolistnata zelenjava; ohrovt, regrat, blitva,…

Ko se ponovno vzpostavi močan agni, težave velikokrat izzvenijo. Mnogi posamezniki opažajo, da lahko v prehrano postopoma vključijo žita, ki vsebujejo gluten. Poleg pšenice je namreč prisoten tudi v njenih sorodnicah (piri, kamutu – khorasan, enozrnici, dvozrnici), ječmenu in rži. Glede ovsa ni enotnega mnenja o tem, ali je primeren za tiste, ki so preobčutljivi na gluten ali ne. Velikokrat je namreč navzkrižno onesnažen z drugimi žiti, saj ga predelujejo v istih obratih.  Izmed naštetih žit je najtežje prebavljiva pšenica, ki vsebuje tudi največ glutena in največkrat povzroča težave. Če opažate, da pri uživanju drugih žit iz te skupine nimate težav, je morda vzrok v pšenici.

Pražita namesto pšenice

V ajurvedi je sicer pšenica pomemben del uravnotežene prehrane predvsem za Vato in Pitto, saj je zaradi večje vsebnosti beljakovin bolj hranljiva kot riž. Ker telo hladi ni priporočljiva, ko želimo uravnotežiti Kapho, saj lahko vodi do počasne prebave in posledično prekomerne teže.

Prav tako se uživanje pšenice odsvetuje tistim s šibkim prebavnim ognjem, saj je precej težka za prebavo. To lahko nekoliko izboljšamo z uporabo začimb, ki spodbujajo agni; ingver, črni poper, kumin, komarček in kardamom.

Posamezniki so lahko občutljivi na izdelke iz (bele) pšenične moke tudi zaradi načina pridelave. Pšenica iz konvencionalne pridelave je namreč močno onesnažena s pesticidi. Če uživate pšenico, zato priporočamo, da posežete po biološko pridelani (polnovredni) pšenični moki, ali pa izberete katero izmed njenih sorodnic, kot so pira, kamut – khorasan, enozrnica ali dvozrnica. Gre za starodavna žita, ki nista prešli toliko postopkov križanja kot novodobna pšenica, ki je le še senca žita, kot so ga poznali nekoč.

Kerobov rožičev namaz

Najpogostejša (in najenostavnejša) zamenjava za pšenično je pirina moka. Na voljo je tako bela, polbela, kot polnozrnata. Če pri peki belo pšenično moko zamenjate za belo pirino, dodajte nekoliko manj (približno 15-20 %) tekočine.

Pira je starodavno žito, sorodnica današnje pšenice. Za razliko od slednje ima močno zunanjo lupino, ki jo je težje odstraniti. Zaradi tega je njena pridelava upadla v 19. stoletju, ko so v kmetijstvo vpeljali nove tehnike pridelave. V Evropi so jo ponovno odkrili precej pozno, šele v 80. letih prejšnjega stoletja. Danes je priljubljena predvsem pri posameznikih, ki imajo težave pri uživanju bele, procesirane pšenične moke. Z ajurvedskega stališča trpka, pekoča, suha, lahka in ogrevalna pira precej manj obremenjuje prebavni ogenj kot sladka, mastna, težka in hladilna pšenica. Zaradi svoje trde lupine je pira tudi manj dovzetna za škodljivce in tako manj onesnažena s pesticidi, ki lahko marsikomu povzročajo težave. Čeprav, tako kot pšenica, vsebuje gluten, pa je ta lažje prebavljiv. V primerjavi s pšenico ima nižji glikemični indeks in je bogata s prehranskimi vlakninami, ki skrbijo za zdravo prebavo. Poznamo pirino polnozrnato in belo moko, pa tudi kosmiče in testenine, njena zrna pa se obnesejo tudi pri pripravi polpet ali raznih zelenjavnih nadevov.

Zadnje čase zelo priljubljen je tudi kamut, ki je komercialno ime za  khorasan pšenico, ki je tako kot pira, starodavna vrsta žita. Zrna so dvakrat večja od pšenice, odlikuje pa ga rahlo oreškast okus. Je bogat z beljakovinami in vitamini skupine B ter minerali cinkom, magnezijem, manganom, selenom. Poleg tega vsebuje antioksidante iz skupine karotenoidov, ki so zaslužni za zlato rumenkasto barvo izdelkov iz kamutove moke. Tako kot pšenica vsebuje gluten, vendar je lažje prebavljiv. Pri peki (sploh kruha) se obnaša precej drugače kot pšenica, odlično pa se obnese v kombinaciji z belo pirino moko. 

Enozrnica in dvozrnica sta manj pogosti zamenjavi, obe pa sta šibkejši moki in manj primerni za peko kruha, medtem ko ju brez težav lahko uporabimo v raznih biskvitih, palačinkah in podobnem.

Pestra in uravnotežena prehrana

Poleg naštetih žit, ki so najprimernejša za zamenjavo pšenice oz. pšenične moke, ajurveda priporoča čimbolj raznovrstno prehrano, zato naj se na vašem krožniku znajdejo tudi druga žita, tako brezglutenska, kot so riž, koruza (polenta), ajda (nepravo žito), proso in kvinoja (nepravo žito), kot tudi tista, ki gluten vsebujejo. To so ječmen, in oves. Izogibanje glutenu po nepotrebnem ni nekaj, kar bi ajurveda priporočala. Mnogi izdelki brez glutena so namreč slabši kot polnozrnat hlebček ali pirine palačinke, saj vsebujejo številne dodatke, da lahko posnemajo lastnosti glutenskih mok (žit).

Preden gluten popolnoma črtate iz svoje prehrane poskušajte ugotoviti ali je res ta tisti, ki vam povzroča težave. Šibak prebavni ogenj, presežek Kaphe v telesu ali pesticidi s katerimi je onesnažena konvencionalno pridelana pšenica so lahko del težav.

palačinke iz pire gluten

Poskusite belo pšenično moko v pekovskih izdelkih zamenjati za biološko pridelano pirino (tudi ta je na voljo v »beli« različici) ali kamutovo moko,  v primeru presežka Kaphe v telesu pa v prehrano vključite ječmen in povečajte uporabo začimb ter opazujte svoje telo. Številni posamezniki so opazili, da so prebavne težave, ki so jih predhodno izkušali izginile ali pa se bistveno zmanjšale. V primeru večjih ali dolgotrajnejših težav pa le poiščite certificiranega ajurvedskega svetovalca ali pa ajurvedskega zdravnika.

Če kljub vsemu glutena raje ne vključujete v svojo prehrano pa lahko preizkusite BIO MadhuraVita khirje oziroma ajurvedske pudinge, ki so pripravljeni iz brezglutenskih žit. Khirji so okusen zajtrk, lahka malica ali pa hitra sladica. Tudi otroci se radi posladkajo predvsem z domačim okusom polente!
BIO Ajurvedski puding - khir mandlji in kardamom

BIO Khir mandlji & kardamom

5,57 EUR (150g, cca. 5 obrokov)

NAKUP
BIO Ajurvedski puding - khir vrtnica in kokos

BIO Khir vrtnica & kokos

5,57 EUR (150g, cca. 5 obrokov)

NAKUP
BIO Ajurvedski puding - khir Meta in kerob

BIO Khir meta & kerob

5,57 EUR (150g, cca. 5 obrokov)

NAKUP

*Izdelki MadhuraVita niso primerni za posameznike s celiakijo ali resno preobčutljivostjo na gluten, saj lahko vsebujejo sledi glutena. Prav tako zanje ne veljajo zgornja priporočila.

Comments are closed.