V košarici ni izdelkov.
Nazaj v trgovinoV košarici ni izdelkov.
Nazaj v trgovinoAjurveda daje izjemno velik poudarek pravilni prehrani. Lastnosti živil imajo velik vpliv na to, kako zaužita hrana deluje na naše telo. Le pravilno prebavljena hrana organizmu prinaša zdravje, energijo in vitalnost ter poskrbi za vsesplošno dobro počutje. Slaba prebava po drugi strani vodi do nastanka toksinov, ti pa posledično do slabega počutja ali celo bolezni. Za resnično razumevanje pomena pravilne izbire hrane, kombinacij in načina priprave je potrebno poznati kaj se zares dogaja potem, ko neko živilo vstopi v telo. Ajurveda lastnosti določenih živil in njihov vpliv na telo tako določa na podlagi treh kriterijev: okusa, temperature in post prebavnega efekta.
Prvi stik z nekim živilom je prek njegovega okusa ali rase, ki igra v ajurvedi eno izmed ključnih vlog pri tem, kakšen učinek ima določeno živilo na telo, um in duha. Ajurveda med seboj razlikuje šest okusov; sladko, slano, kislo, pekoče, trpko in grenko. Vsak okus ima drugačen vpliv na zdravje in vsesplošno dobro počutje. Da bi dosegli popolno harmonijo, je priporočljivo, da vsak glavni obrok vključuje vseh šest okusov, razmerja med njimi pa so odvisna od posameznikove konstitucije. Okus je tesno povezan s post prebavnim efektom.
Pri izbiri živil in okusov, ki jih vključujemo v prehrano, moramo biti pozorni tako na našo osnovno konstitucijo (prakriti) kot na naše trenutne potrebe (vikriti). Ajurveda posveča veliko pozornost začimbam in zeliščem pri pripravi hrane, saj te preko okusa stimulirajo apetiti in s tem agni oziroma prebavni ogenj. Za dosego ravnovesja je tako potrebno posegati pretežno po okusih, ki so po lastnostih nasprotni lastnostim došičnega neravnovesja. Vato pomirjajo sladek, slan in kisel okus, Pitto sladek, grenek in trpek, Kapho pa grenek, pekoč in trpek okus. Več o posameznem okusu si lahko preberete spodaj.
Prvi stik z nekim živilom je prek njegovega okusa ali rase, ki igra v ajurvedi eno izmed ključnih vlog pri tem, kakšen učinek ima določeno živilo na telo, um in duha. Ajurveda med seboj razlikuje šest okusov; sladko, slano, kislo, pekoče, trpko in grenko. Vsak okus ima drugačen vpliv na zdravje in vsesplošno dobro počutje. Da bi dosegli popolno harmonijo, je priporočljivo, da vsak glavni obrok vključuje vseh šest okusov, razmerja med njimi pa so odvisna od posameznikove konstitucije. Okus je tesno povezan s post prebavnim efektom.
Pri izbiri živil in okusov, ki jih vključujemo v prehrano, moramo biti pozorni tako na našo osnovno konstitucijo (prakriti) kot na naše trenutne potrebe (vikriti). Ajurveda posveča veliko pozornost začimbam in zeliščem pri pripravi hrane, saj te preko okusa stimulirajo apetiti in s tem agni oziroma prebavni ogenj. Za dosego ravnovesja je tako potrebno posegati pretežno po okusih, ki so po lastnostih nasprotni lastnostim došičnega neravnovesja. Vato pomirjajo sladek, slan in kisel okus, Pitto sladek, grenek in trpek, Kapho pa grenek, pekoč in trpek okus. Več o posameznem okusu si lahko preberete spodaj.
Sladek okus (madhura) sestavljata elementa vode in zemlje, zaradi česar pomirjujoče deluje na Vato in Pitto, vendar lahko v prevelikih količinah vznemirja Kapho. Sladek okus ima hladilen učinek na telo, post prebavni efekt pa je sladek. Glede na lastnosti je sladek okus težak, hladen, masten, hranilen, prizemljujoč, prav tako gradi tkiva, vendar je hkrati težko prebavljiv. Sladek okus vsebujejo sladkor in druga sladila, sadje, mnoga žita, mleko in nekateri oreščki.
V zmernih količinah ima mnoge pozitivne učinke. Sladek okus tako pripomore k dolgoživosti, močnemu imunskemu sistemu, dvigu energije, pomirja pekoč občutek ter vnetja in hladi telo. Blagodejno deluje na lase in kožo ter ju krepi, glasu pa doda melodičen prizvok. Prav tako, se ta okus povezuje z ljubeznijo, srečo, veseljem in sočutjem. Premišljeno uživanje živil, v katerih prevladuje sladek okus tako poskrbi za močno telo in umirjen um.
Vendar pa je to tudi okus, ki ga je lahko v prehrani hitro preveč, kar je posledica njegovega prijetnega vpliva na brbončice. Prevelike količine ogljikovih hidratov negativno vplivajo na moč prebavnega ognja. To ima za posledico povečanje sluzi v telesu, večjo dovzetnost za prehlade, težave z dihali, zastajanje limfe, zaspanost, glivična vnetja, razrast kandide in drugih parazitov, debelost in diabetes. Poleg tega lahko sladek okus povzroča zasvojenost in s tem povezana bolestna hrepenenja po določeni hrani, kot tudi negativna čustva, kot je sta pohlep in posesivnost.
Pri uživanju sladkih dobrot in predelanih žit tako velja določena mera zmernosti, vendar pa to ne pomeni, da se morate sladkemu okusu popolnoma odpovedati. Za harmoničen obrok in občutek zadovoljstva ter miren um je priporočljivo v vsak obrok vključiti vseh šest okusov. Glede na konstitucijo pa je odvisno koliko sladkega okusa je priporočljivo vključiti v jedilnik. Več o tem si lahko preberete tukaj.
Kisel okus (amla) tvorita elementa zemlje in ognja. Slednji je tudi zaslužen za to, da ima kisel okus ogrevalen učinek na telo, njegova vipaka ali post prebavni efekt pa je prav tako kisel. Povezan je z lastnostmi kot so tekoče, lahko, mastno in vroče. Zaradi tega vznemirja Pitto in Kapho, pomirjujoče deluje le na Vato. Prisoten je v citrusih in nekaterem drugem sadju, fermentiranih izdelkih in kisu.
Kisel okus stimulira apetit in prebavo, tako da vpliva na povečano izločanje sline in prebavnih encimov. Pozitivno vpliva na delovanje jeter in žolčnika, kislo sadje pa ponavadi vsebuje tudi veliko vitamina C, ki je močan antioksidant. Kisel okus prebudi misli in zbere razpršeno energijo, na telo deluje poživljajoče in osvežilno.
Vendar pa ga je potrebno uživati zmerno, saj lahko povzroči izsušitev notranjih tkiv, izpuščaje, akne, luskavico, dermatitis in druge težave s kožo, pretirano žejo, zakisanost, zgago in celo ulcerozni kolitis, prav tako lahko povzroči večjo občutljivost oči, zob in ušes. Spodbudi lahko tudi pretirane občutka zavisti in ljubosumja.
Predvsem Pitta naj bi ta okus uživala v majhnih količinah, pri čemer je zanjo še najbolj priporočljivo uživanje indijske kosmulje, granatnih jabolk in limet, saj telo hladijo in znižujejo vnetja. Več o živilih, ki uravnavajo Pitta došo, si lahko preberete tukaj.
Slan okus (lavana) uživamo skoraj izključno v obliki soli, v manjših količinah se pojavlja tudi v algah, tamariju, črnih olivah in gomoljni zeleni. Sestavljen je iz elementov vode in ognja, zato pomirja Vato, vznemirja pa Kapho in Pitto. Na telo deluje ogrevalno, vendar v manjši meri kot pekoč in trpek okus. Zanimivo je, da je post prebavni učinek slanega okusa sladek, kar pomeni, da gradi telo in deluje anabolično.
Slan okus poudarja okus hrane in stimulira tvorjenje sline ter prebavo in absorbcijo hranljivih snovi. Pomaga pri gradnji mišic, vlaži telo ter čisti telesne kanale in je ključen za uravnavanje ravnotežja elektrolitov v telesu. Slan okus nam pomaga pri prizemljevanju in umirjanju živčnega sistema, kot tudi pri premagovanju depresije in pomanjkanja kreativnosti v življenju.
Podobno kot sladkega, je tudi slanega okusa oziroma soli lahko hitro preveč. Slan okus prevlada nad drugimi okusi in jih zasenči, prav tako pa v prevelikih količinah vznemiri vse doše. Povzroča zadrževanje vode, povečano žejo, zatekanje in visok krvni pritisk. Nadalje ima lahko negativen učinek na kožo, poslabšuje pa tudi notranja vnetja, plešavost, zakisanost in slabost.
Naravna mineralna himalajska sol je za razliko od drugih vrst soli hladilna in zaradi tega najbolj primerna za Pitto. Poleg uživanja pozna ajurveda tudi zunanjo uporabo soli, z nanašanjem na kožo, saj pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa, zmanjšanju zatekanja in vnetij ter pomaga zdraviti rane.
Pekoč okus (katu) sestavljata ogenj in zrak, zaradi svojih toplih, suhih, lahkih in ostrih lastnostih pa je zelo primeren za Kapho, medtem, ko te lastnosti v prevelikih količinah vznemirjajo Vato in Pitto.
Zaznaven je kot toplota oziroma vročina ob zaužitju določenega živila. Vsebujejo ga številna zelišča in začimbe ter je posledica aromatičnih olj in smol, ki stimulirajo živčne končiče na jeziku.
Pekoč okus telo ogreje, spodbuja prebavni ogenj in s tem prebavo, absorpcijo in izločanje, saj je tudi njegov post prebavni učinek pekoč. Pomemben je za izravnavanje presežka Kaphe v telesu, saj s svojo vročino in ostrino pomaga pri odstranjevanju ame in sluzi iz telesa, prav tako pomaga pri presnovi maščob. Spodbuja cirkulacijo in potenje, izločanje toksinov, čisti kri, znižuje holesterol in odpravlja blokade, tako telesne kot duševne. Povezan je z občutki navdušenja, jasnosti, koncentracije in vitalnosti.
Vendar pa lahko preveč vročine povzroči razdraženost, agresivnost, jezo, tekmovalnost in zavist, zato je potrebna zmernost. Pretirano uživanje pekočih jedi lahko vodi do notranjih vnetij, kožnih izpuščajev, zgage, zaprtja, diareje in kolitisa ter zmanjšane funkcije reproduktivnih organov. Vroča narava tega okusa sicer sprva pomirja Vato, vendar presežek vodi do prevelike izsušitve telesa, kar za to došo ni dobro. Izjemi sta ingver in (kuhan) česen, saj kljub prevladujočem pekočem okusu, pomirjata Vato, izboljšujeta prebavo in preprečujeta napihovanje. Podobno tudi Pitta, za katero sicer velja, da naj bi uživala zelo malo pekočih živil, lahko posega po cimetu, kuminu in komarčku, seveda zmerno.
Grenak okus (tikta) je izmed vseh šestih tisti, ki ga ponavadi uživamo premalo. Primarna elementa sta voda in eter, zaradi česar ima hladilen učinek na telo. Post prebavni učinek je pekoč. Vznemirja Vato, vendar pomirja Pitto in tudi Kapho, saj je, poleg tega, da je hladen, tudi lahek in suh, kar so lastnosti ki jih Kaphi primanjkuje. Izmed vseh okusov ima prav grenak okus največjo očiščevalo moč, saj poskrbi za izločanje toksinov iz telesa. Poleg tega uničuje bakterije in pomaga pri odstranjevanju parazitov iz črevesa, čisti kri in jetra, pomirja vnetja ter stimulira živčni sistem in prebavo. Hrana grenkega okusa pripomore k povečanemu izločanju prebavnih encimov in s tem lažji prebavi.
Nadalje nam ta okus pomaga, da se soočimo z realnostjo. Sem spadajo temno zeleno listnata zelenjava, artičoke, kurkuma in tudi kava (žitna in navadna).
Zaradi močnega očiščevalnega učinka, grenkih živil ga ni priporočljivo uživati v pretiranih količinah, saj lahko to pripelje do splošne oslabitve sistema, osteoporoze, oslabitve delovanja jeter in pljuč, vrtoglavice, zmedenosti, dezorientacije in občutka hladu v telesu. Na čustveni ravni lahko pretiravanje z grenkim okusom vodi do pesimizma in žalosti. V primeru presežka vate, hladu oziroma izsušenosti organizma ali v primeru nosečnosti je priporočljivo uživanje manjše količine hrane grenkega okusa, več pa naj bo živil, ki telo krepijo in gradijo.
Trpek okus (kashaya) sestavljata elementa zraka in vode in ima hladilen učinek na telo, post prebavni učinek pa je v nasprotju s tem pekoč. Za trpek okus je značilen suh občutek, ki ga pusti na jeziku in je posledica taninov v živilih. Velikokrat je trpek okus prisoten skupaj s sladkim ali kislim okusom. Zaradi njegove suhosti ta okus vznemirja Vato, vendar pomirja Pitto in Kapho. Najdemo ga v kutinah, granatnih jabolkih, kakijih, špargljih, stročjemu fižolu, čičeriki in kurkumi.
Trpek okus pomaga pri odpravi odvečne vlage iz telesa, spodbuja strjevanje krvi in celjenje ran ter spodbuja absorpcijo. Zaradi njegove lastnosti, da veže in suši pomaga tudi pri pretiranem potenju in diareji. Prav tako pomaga pri tonifikaciji tkiv. V primernih količinah pomaga pri tem, da se počutimo stabilni, prizemljeni in zbrani.
Pretirano uživanje lahko vodi do občutka suhih ust ter posledično težav pri govoru. Ker krči tkiva, lahko pride celo do krvnih strdkov. Pretiravanje s trpkim okusom lahko nadalje pogasi prebavni ogenj in s tem poslabša prebavo ter vodi do napihnjenosti, napenjanja in zaprtosti. Preveč trpkega okusa spodbuja občutke strahu, nespečnost, nervozo, depresijo, rigidnost in zamere.
Ajurvita BIO khirolino so skrbno pripravljene instant mešanice za zajtrk, pri čemer smo posebno pozornost namenili vključitvi vseh šestih okusov. Vsaka mešanica vključuje premišljeno izbrane sestavine, ki pomirjujoče delujejo na doše, pomagajo pri urejeni prebavi in podpirajo dobro počutje.
Temperatura živila se nanaša na topel ali hladen občutek, ki ga le to pusti v ustih ali pa v želodcu. Če pozorno opazujete, lahko sami opazite kakšen učinek ima določena hrana na vas. Temperatura je zlasti pomembna pri izbiri živil v različnih letnih časih. Poleti se tako priporoča hrana, ki telo hladi, kot na primer avokado ali kumare, pozimi pa ravno obratno. Sladek, grenak in trpek okus telo hladijo, slan, kisel in pekoč pa telo grejejo.
Zadnji učinek, ki ga ima živilo na telo imenujemo post prebavni učinek ali Vipaka, ki pove kako se hrana obnaša v črevesju. Vipaka tako vpliva na telesne izločke v obliki urina, blata in znoja. Sladka in slana živila imajo sladko Vipako, kisel okus ima kisel post prebavni efekt, medtem ko imajo pekoč, grenak in trpek okus vsi pekočo Vipako.
Zgoraj opisane lastnosti živil povedo, kakšen vpliv imajo posamezna živila na telo, um in duha. Pomembne so tudi zaradi pravilnega kombiniranja živil med seboj in izbiro glede na sezono. Vendar pa tudi ajurveda nekaterih učinkov ne more razložiti. Prabhava ali nepredvidljiv učinek živila vnaša nekaj čarobnosti v to starodavno znanost. Ghee tako telo hladi, čeprav krepi prebavni ogenj, čokolada nas pomiri in osrečuje, čeprav njene lastnosti vznemirjajo doše, med telo greje, kljub temu da je sladek, limete pa so hladne, kljub kislemu okusu. Nekaterih stvari se pač ne da razložiti, potrebno je zgolj verjeti. In to je tudi ena izmed zapovedi ajurvede.
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje delovanja spletne strani in v oglaševalske namene. Obvezni piškotki so shranjeni v vašem brskalniku, saj so nujno potrebni za pravilno delovanje tega spletišča. Ob obisku spletne strani se na vašo napravo naložijo analitični in oglaševalski piškotki (Google Analytics, FB pixel) samo v primeru, če kliknete na gumb 'Sprejmi vse' oz. izberete možnost obveznih in neobveznih piškotkov. Imate tudi možnost zavrnitve neobveznih piškotkov, vendar to lahko vpliva na vašo uporabo spletišča.
Več o uporabi piškotkov na tem spletnem mestu si lahko preberete na povezavi https://ajurvita.si/zasebnost-in-podjetje/
Vas zanimajo naši izdelki? Zaupajte nam vaš e-mail naslov in prejeli boste 10% popust na prvi nakup!