Ašvaganda – zdravilno zelišče za lajšanje stresa

Ašvaganda je eno najpomembnejših zelišč v ajurvedi, indijskem sistemu tradicionalne medicine. To super živilo je poznano tudi pod imenoma zimska češnja in indijski ginseng, v sanskrtu pa beseda ašvaganda pomeni vonj po konju. To se nanaša tako na njen vonj, kot tudi na sposobnost povečanja moči in energije. Tisti, ki jo uživa, postane močan kot konj.

Kaj je ašvaganda in kako nam lahko pomaga

Ašvaganda spada v skupino rastlin, ki jih imenujemo adaptogeni. Ti nam pomagajo pri odzivanju na stres in premagovanju njegovih negativnih učinkov, ter ponovni vzpostavitvi stanja ravnovesja in izboljšanja počutja. Rastlina je majhen grm z rumenimi cvetovi, jeseni pa se na njem pojavijo oranžnordeči plodovi, ki nimajo zdravilnih učinkovin. Kot adaptogen se namreč uporabljajo posušeni in zmleti listi ter korenina.

V ajurvedi velja ašvaganda za rasayano. To pomeni, da pomaga ohranjati mladost, tako duševno kot telesno in se uporablja kot splošni tonik za povečanje energije ter zmanjšanje stresa in tesnobe. Njen učinek se prilagodi na potrebe telesa – ob izčrpanosti nam daje moč, istočasno pa pomaga ljudem, ki se težko umirijo in zaspijo.

Pozitivni učinki ašvagande

✅ Pomaga zmanjšati stres in tesnobo.  Ašvaganda je verjetno najbolj znana po svoji sposobnosti zmanjševanja stresa. Uvrščena je med adaptogene, snovi, ki telesu pomagajo pri obvladovanju stresa. V stresnih trenutkih se izloča veliko adrenalina in kortizola, kar na dolgi rok izčrpa nadledvične žleze in moti izločanje drugih hormonov, ašvaganda pa spodbuja pravilno delovanje žlez (1, 2, 3).

✅ Pomaga pri nespečnosti saj poskrbi za miren sen, vendar hkrati ne povzroča zaspanosti čez dan. Jemanje ašvagande je pri ljudeh ne samo izboljšalo spanec, ampak jim je pomagalo tudi, da so se ob prebujanju počutili bolj budne (4, 5).

✅ Izboljša koncentracijo in spomin. Uživanje ašvagande ugodno vpliva na kognitivne funkcije, kot so reakcijski čas, pozornost in sposobnost opravljanja nalog ter izboljšuje spomin (6).

✅ Ugodno vpliva na športne dosežke. Raziskave so pokazale, da ima ašvaganda ugodne učinke na športno zmogljivost in je zato lahko koristen dodatek za športnike. Izboljša telesno zmogljivost, vključno z mišično močjo in porabo kisika med vadbo (VO2 max). VO2 max je največja količina kisika, ki jo oseba lahko porabi med intenzivno dejavnostjo. Gre za merilo telesne pripravljenosti srca in pljuč. Optimalna vrednost VO2 max je pomembna tako za športnike kot tudi za tiste, ki se s športom ne ukvarjajo. Višja vrednost VO2 max je povezana z manjšim tveganjem za bolezni srca (7, 8).

✅ Pomaga pri težavah z neplodnostjo, saj pozitivno učinkuje na zdravje ženskih spolnih organov, ugodno pa deluje tudi na plodnost pri moških in povečuje raven testosterona (9, 10, 14).

✅ Podpira delovanje imunskega sistema, saj povečuje količino belih in rdečih krvničk.

✅ Deluje protivnetno, saj vsebuje spojine, ki pomagajo zmanjšati vnetja v telesu. Zaradi te lastnosti lajša tudi simptome artritisa (11).

✅ Je močan antioksidant in pomaga pri degenerativnih boleznih povezanih s staranjem, ki so posledica sproščanja prostih radikalov. Uporablja se tudi za lajšane simptomov revmatoidnega artritisa (16).

✅ Zmanjšuje raven sladkorja v krvi z vplivom na izločanje inzulina in sposobnost celic, da absorbirajo glukozo iz krvnega obtoka (12, 13).

✅ Pomaga pri srčnih težavah s tem ko uravnava visok krvni pritisk in zmanjšuje raven slabega holesterola v krvi (15).

✅ Lajša težave s ščitnico pri ljudeh, ki trpijo za hipotiorizmom (zmanjšanim delovanjem ščitnice), vendar se je v tem primeru pred uporabo potrebno posvetovati z zdravnikom (17).

Kako se ašvaganda uporablja

Ašvaganda je najpogosteje na voljo v obliki prahu ali v kapsulah. V Indiji ašvagando v prahu navadno jemljejo z mlekom ali gheejem, saj maščobe izboljšujejo absorpcijo aktivnih snovi. Če se izogibate mlečnim izdelkom, jo lahko vzamete z rastlinskim napitkom. Tudi to že vsebujejo nekaj maščobe, bodisi naravne, kot pri mandljevem mleku, bodisi v obliki dodanega olja, ki deluje kot emulgator pri riževem, ovsenem in drugih napitkih. Ker je precej grenka, mleko oziroma rastlinski napitek tudi nekoliko ublaži močan okus. Ašvagando lahko jemljete tudi v obliki kapsul, vendar je tudi v tem primeru priporočljivo, da se zraven poje nekaj maščobe, npr. v obliki oreščkov.


Ašvagando lahko najdete v naših funkcionalnih napitkih z adaptopgeni, ki zaradi svoje posebne sestave še dodatno spodbujajo njene pozitivne učinke, hkrati pa so tudi nadvse okusni. Glede na vaše trenutne potrebe lahko izbirate med tremi adaptogenimi napitki z ašvagando:
BIO adaptogeni napitek Nektar modrosti
za oster um in jasne misl
BIO adaptogeni napitek Rožnate sanje
za umiritev in sprostitev
BIO adaptogeni napitek Čarobni kakav
za moč in energijo

Priporočena količina ašvagande na dan je ena kapsula ali 1 čajna žlička izdelka v prahu. Priporočena količina adaptogenega napitka je 1-2 skodelici na dan, saj izdelki poleg ašvagande vsebujejo tudi druge sestavine.

Ali obstajajo kakršni koli neželeni učinki

Ašvaganda je varna za uživanje in navadno ne povzroča stranskih učinkov, v kolikor se držite priporočenih dnevnih odmerkov, to je 1 kapsula oz. 1 čajna žlička prahu na dan. Jemanje velikih količin lahko povzroči prebavne motnje, drisko, slabost in bruhanje. To je lahko posledica draženja črevesne sluznice.

Jemanje ašvagande se prav tako odsvetuje nosečnicam, saj v visokih dozah poveča možnost splava, prav tako naj se je izogibajo ljudje s preveč aktivno ščitnico. Tudi pri povečani količini toksinov v telesu ni priporočljiva. Ob kakršnih koli drugih zadržkih glede jemanja ašvagande, se posvetujete z ajurvedskim zdravnikom ali svetovalcem.

Uživanje priporočamo v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestek za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Comments are closed.