Česen in čebula v ajurvedi

Česen in čebula veljata po ljudski modrosti za skorajda čudežni živili, saj naj bi imela številne zdravilne lastnosti. Vendar pa se veliko ajurvedskih navdušencev teh živil izogiba. Zakaj je temu tako in kaj je resnica, ko gre za naše zdravje?

Česen in čebula ter energije uma

Verjetno ste že zasledili, da se česen in čebula v jogijski kuhinji ne uporabljata, saj naj bi razdražila in vznemirila um.  Česen in čebula sta namreč po svoji naravi rajastični živili (več o energiji hrane si lahko preberete tukaj) in kot taka ne spadata v strogo satvično dieto, ki ji sledijo mnogi praktikanti joge ali drugi iskalci resnice.

Satvična živila in zelišča harmonizirajo telo, umirjajo um, ostrijo inteligenco, krepijo srčno energijo in nas povezujejo z našim bistvom.

Kljub temu, pa česen in čebula ostajata del uravnotežene ajurvedske prehrane. Zakaj je temu tako? Razlog za zmedo tiči v tem, da mnogi zamenjujejo jogo in ajurvedo, ki sta dve sicer sorodni, a kljub temu ločeni vedi.

Čeprav tudi ajurveda zagovarja kar se da satvično prehrano, pa hkrati upošteva tudi zdravilne lastnosti, ki jih ti dve živili vsebujeta. Ajurveda sama po sebi pravzaprav ne izključuje nobenega živila (niti mesa v določenih primerih), temveč na primerno prehrano gleda kot na celoto, odvisno od trenutnega stanja posameznika in okoliščin.

 
Čebula

Številne zdravilne lastnosti

Tako česen kot čebula pomagata čistiti kri in spodbujata prebavo, predvsem česen, ki velja za naravni antibiotik pa ima še druge zdravilne lastnosti. Odlično se obnese pri:

  • Prehladu, saj podpira funkcijo pluč ter pomaga pri kašlju in bolečem grlu, prav tako pa uravnava presežek Kaphe v telesu, ki je nemalokrat vzrok za prehladno obolenje.
  • Glivičnih okužbah in drugih parazitih v telesu.
  • Holesterolu, saj zmanjšuje »slab – » holesterol in povečuje »dober – » holesterol.
Čebula pomaga tudi pri pikih čebel in drugih žuželk; košček čebule položite na obolelo mesto in ga večkrat zamenjajte; čebula bo posrkala strup.

Ajurvedski pogled

Česen je poseben tudi zato, ker vsebuje kar 5 od 6 poznanih okusov (vse razen slanega). Njegov učinek na telo je ogrevalen, post prebavni efekt pa pekoč, zato iz telesa tako učinkovito odstranjuje toksine in odvečno sluz. Pomirja Kapho in Vato, vznemirja pa Pitto, zato naj bodo posamezniki s to konstitucijo previdni pri njegovem uživanju.

Kljub mnogim zdravilnim lastnostim, lahko pretirano uživanje tako česna, kot čebule vznemiri vse tri doše in pretirano razdraži um, še posebej če ju uživamo surova.

Zaradi tega naj o morebitnem izogibanju česnu in čebuli razmislijo tisti, ki sledijo jogi ali drugim duhovnim potem. Pomembno je vedeti, da bo občasno uživanje česna in čebule samo nekoliko oviralo pot, prineslo pa bo veliko drugih dobrodejnih učinkov za vitalno in zdravo telo. Če je telo samo vozilo za nekaj večjega, obsežnejšega in golobjega, potem se vsekakor velja potruditi tudi za to in ga vzdrževati v dobri kondiciji. 

Rajastičen učinek, ali učinek razdražljivosti in pretiranih strasti, lahko zmanjšamo ob pravilni pripravi:
Česnu pred uživanjem vedno odstranite sredico.   
Česna in čebule nikoli ne jejte surova, saj tako še posebej vznemirjata doše. Raje ju nekoliko popražite v gheeju ali olju. Najbolj priporočljivo je kokosovo olje, ki ima poleg hladne energije tudi antiseptične lastnosti.             
česen

Zgornja navodila so priporočljiva za vse, saj tako bistveno izboljšamo njun morebiten neugoden učinek na doše. Tako boste od teh domačih »superživil« prejeli še več koristi.

Comments are closed.