Grenak okus je izmed vseh šestih tisti, ki ga ponavadi uživamo premalo. Primarna elementa sta voda in eter, zaradi česar ima hladilen učinek na telo. Post prebavni učinek je pekoč. Vznemirja Vato, vendar pomirja Pitto in tudi Kapho, saj je, poleg tega, da je hladen, tudi lahek in suh, kar so lastnosti ki jih Kaphi primanjkuje. Izmed vseh okusov ima prav grenak okus največjo očiščevalo moč, saj poskrbi za izločanje toksinov iz telesa. Poleg tega uničuje bakterije in pomaga pri odstranjevanju parazitov iz črevesa, čisti kri in jetra, pomirja vnetja ter stimulira živčni sistem in prebavo. Hrana grenkega okusa pripomore k povečanemu izločanju prebavnih encimov in s tem lažji prebavi.

Nadalje nam ta okus pomaga, da se soočimo z realnostjo. Sem spadajo temno zeleno listnata zelenjava, artičoke, kurkuma in tudi kava (žitna in navadna).

Zaradi močnega očiščevalnega učinka grenkih živil ga ni priporočljivo uživati v pretiranih količinah, saj lahko to pripelje do splošne oslabitve sistema, osteoporoze, oslabitve delovanja jeter in pljuč, vrtoglavice, zmedenosti, dezorientacije in občutka hladu v telesu. Na čustveni ravni lahko pretiravanje z grenkim okusom vodi do pesimizma in žalosti. V primeru presežka vate, hladu oziroma izsušenosti organizma ali v primeru nosečnosti je priporočljivo uživanje manjše količine hrane grenkega okusa, več pa naj bo živil, ki telo krepijo in gradijo.