Kako pripraviti izdelke MadhuraVita

Ajurveda posveča velik pomen pravilni pripravi in kombiniranju živil, zato smo tudi pri MadhuraVita posebno pozornost namenili prav temu. Vsi naši izdelki sledijo ajurvedskim napotkom kombiniranja sestavin s poudarkom na blagodejnih učinkih uporabljenih začimb.

Vključili smo tudi priporočila za pripravo naših mueslijev, khirjev, kave in napitkov, ki vam pomagajo, da tudi vi sledite ajurvedskim načelom kombiniranja živil za kar najbolj harmonično kulinarično doživetje.

Ajurvedski pudingi – khirji

Ajurvedski pudingi oz. khirji so primerni za vse doše oz. tipe posameznikov, pri izboru sestavin pa smo posebno pozornost namenili tudi njihovi pripravi.

Vsi khirji vsebujejo sestavine, ki se lahko kombinirajo tako z mlekom kot rastlinskimi napitki. Za hiter in okusen zajtrk ali lahko sladico tako khir enostavno skuhajte v izbrani tekočini. Glede na vašo osebno konstitucijo priporočamo:

Vata

kravje mleko

rižev napitek

ovseni napitek

mandljev napitek

 

Pitta

kravje mleko

rižev napitek

ovseni napitek

mandljev napitek

 

Kapha

kozje mleko

mandljev napitek

 

 

 

Ajurvedski muesliji

Naši bio muesliji so posebej prilagojeni potrebam posamezne doše, glede na osebno konstitucijo, obdobje v letu, vreme in trenutno počutje. Več o tem, kako izbrati pravi muesli zase, si lahko preberete tukaj.

Muesliji Vata in Pitta ravnovesje se lepo ujamejo z:

  • riževim napitkom
  • ovsenim napitkom
  • mandljevim napitkom

Mueslije Kapha ravnovesje pa najbolje dopolnjuje mandljev napitek.

Muesliji tridoša ravnovesje so posebej zasnovani za vse doše, zaradi svoje sestave pa se dobro kombinirajo tako z mlekom, kot z vsemi rastlinskimi napitki. Za še večjo harmonijo in popolno došično ravnotežje pa se ravnajte zgornjih priporočilih za pripravo khirjev.

Muesli dišeče & harmonično

Mueslije lahko pripravite tudi s sveže stisnjenim sadnim sokom, vendar v tem primeru priporočamo, da jih v soku kuhate vsaj 5 minut. Ajurveda namreč odsvetuje kombiniranje svežega sadja in drugih živil.

Ajurvedska začimbna kava

Tudi ajurvedska začimbna kava s svojo posebno sestavo pomirja vse doše. Za 1 skodelico zmešajte 1 čajno žličko z 200 ml vode. Segrejte do vrenja,  nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte še 3 minute. Po želji vmešajte mleko ali rastlinski napitek. Glede na prevladujočo došo priporočamo uporabo kravjega mleka, ovsenega, riževega ali mandljevega napitka za Vato in Pitto ter uporabo kozjega mleka ali mandljevega napitka za Kapho.

Adaptogeni napitki

Adaptogeni napitki so s svojimi funkcionalnimi sestavinami namenjeni različnim situacijam v vašem življenju.

Rožnate sanje za umiritev in sprostitev ter boljši spanec, Zlati eliksir za močan imunski sistem in Čarobni kakav za moč in dvig energije. Najbolj teknejo pripravljeni z riževim ali ovsenim mlekom, ki zaradi svoje naravne sladkosti še nekoliko poudarita njihov okus. Po želji jih lahko pripravite tudi z mandljevim ali kravjim mlekom.

Za 1 skodelico napitka segrejte 250 ml mleka ali rastlinskega napitka do vrenja. Zmešajte 1-2 čajni žlički (4-8 g) mešanice z žlico vroče tekočine v gosto pasto, da ne nastanejo grudice. Prelijte s preostalo tekočino in dobro premešajte. Za pripravo hladnega napitka segrejte le ¼ tekočine in sledite prvemu koraku, nato pa dolijte mrzlo mleko ali rastlinski napitek.

Comments are closed.