Maca – superživilo za boljše počutje

Maca je gomolj, ki raste visoko v Perujskih Andih, kjer jo gojijo že več kot dva tisoč let. Spada v skupino rastlin, ki jih imenujemo adaptogeni. Ti nam pomagajo pri odzivanju na stres in premagovanju njegovih negativnih učinkov, ter ponovni vzpostavitvi stanja ravnovesja in izboljšanja počutja. V zadnjih letih je postala maca priljubljena tudi kot superhrana, ki zagotavlja dvig energije, zato jo mnogi uživajo namesto kave.

Kaj je maca in kako nam lahko pomaga

Maco včasih imenujejo tudi perujski ginseng, kar pa je zavajajoče, saj je ginseng zelišče, maca pa zelenjava iz družine križnic in v sorodu z brokolijem cvetačo, zeljem in ohrovtom. Je ena redkih užitnih rastlin, ki lahko preživi v težkih vremenskih razmerah nad 4.000 metri v perujskih Andih. Prav neugodne razmere pa so razlog, da je rastlina razvila visoko koncentracijo adaptogenih snovi, ki ji zagotavljajo preživetje. Vsebuje tudi vlaknine, aminokisline, vitamine in minerale.

Sam gomolj je nekoliko podoben repi, domačini pa ga v taki obliki še vedno uporabljajo v juhah in drugih zelenjavnih jedeh. Kot adaptogen pa je na trgu prah pripravljen iz posušenega in zmletega gomolja, ki ima številne pozitivne učinke na telo:

Pozitivni učinki mace

✅ Pomaga pri obvladovanju stresa, saj kot adaptogena rastlina povečuje moč obrambnega odziva telesa na stres ter mu pomaga, da se hitreje povrne v stanje ravnovesja (1).

✅ Izboljšuje razpoloženje, saj vsebuje flavonoide, ki pozitivno vplivajo na razpoloženje in zmanjšujejo tesnobo (2).

✅ Dviguje energijo in vzdržljivost ter mišično maso. Nekateri športniki in bodybuilderji uporabljajo korenino maca kot dodatek za povečanje energije in zmogljivosti ter krepitev mišične mase. Kot taka je maca dober nadomestek za anbolične stereoide. Opozoriti velja le, da jemanje večjih količin mace, brez telesne aktivnosti lahko vodi do povečane telesne teže (3).

✅ Izboljšuje plodnost in povečuje spolno slo. Najbolj znana in raziskana korist mace je povečanje libida in izboljšanje plodnosti pri moških, pozitivne učinke pa ima tudi na izboljšanje spolnih funkcij pri ženskah (4, 5, 6).

✅ Lajša simptome pri menopavzi. Uravnava raven hormona estrogena, ki med perimenopavzo, fazo, preden ženska doseže menopavzo, niha in povzroča različne simptome. Maca pomaga lajšati simptome kot so vročinski valovi in nočno potenje (7, 8).

Pomaga pri zmanjševanju krvnega tlaka, ravni sladkorja v krvi in slabega holesterola (2).

✅ Vsebuje številne vitamine in minerale kot so vitamini B, C in E ter minerali kalcij, kalij, cink, baker in mangan (9).

✅ Pomaga pri zdravju kože. Pospeši celjenje ran in zmanjšuje poškodbe kože zaradi sonca, saj pomaga zaščititi kožo pred UV-žarki. Kljub temu uživanje mace ni nadomestilo za uporabo sončnih krem (10)! 

✅ Ima antioksidativno delovanje. Maca spodbuja delovanje naravnih antioksidantov v telesu. Antioksidanti pomagajo v boju proti prostim radikalom, ki lahko poškodujejo celice v telesu in tako pomagajo preprečevati nekatera zdravstvena stanja, vključno z boleznimi srca in rakom (11).

✅ Izboljšuje spomin in sposobnost učenja ter spodbuja boljšo koncentracijo (12).

Kako se maca uporablja

Kot adaptogen se uporablja posušen in zmlet gomolj rastline, ki je na voljo v prahu ali v kapsulah. Uživanje mace je povsem preprosto, 1 do 2 čajni žlički lahko preprosto vmešate v topel napitek. Za dvig energije se maco pogosto uporablja v kombinaciji s še enim ameriškim super živilom: kakavom.


Maco lahko najdete v naših adaptogenih napitkih, ki zaradi svoje posebne sestave še dodatno spodbujajo njene pozitivne učinke, hkrati pa so tudi nadvse okusni. Glede na vaše trenutne potrebe lahko izbirate med dvema adaptogenima napitkoma z maco. Če pa si želite dviga energije, ki spominja na kavo, priporočamo kavni nadomestek z maco.
BIO ajurvedska začimbna kava
Diši po kavi energise
 
BIO adaptogeni napitek Čarobni kakav
za moč in energijo
 
BIO adaptogeni napitek Zlati eliksir
za podporo imunskemu sistemu

Športniki za grajenje mišične mase priporočajo uživanje 3 do 4 čajnih žličk prahu pred treningom, vendar lahko večje količine ob premajhni telesni aktivnosti vodijo do povečanja telesne teže.

Če maco uživate v obliki kapsul, je navadno odmerek ena kapsula na dan. Pri izbiri adaptogenih napitkov ali začimbne kave je priporočena količina 1-2 skodelici na dan. 

Ali obstajajo kakršni koli neželeni učinki

Maca je na splošno varna in njena uporaba ni povezana s škodljivimi stranskimi učinki. Jemanje večjih količin mace lahko pri nekaterih mladih ženskah povzroči skrajšanje menstrualnega ciklusa in napete prsi. V tem primeru je potrebno količino zgolj zmanjšati.

Uživanje večjih količin mace v želji po večji mišični masi in premalo telesne aktivnosti lahko vodi do povečanja telesne teže.

Glede uživanja mace med nosečnostjo in dojenjem ni bilo opravljenih več raziskav, zato naj se nosečnice in doječe matere pred jemanjem mace posvetujejo z zdravnikom.

Uživanje mace odsvetujemo tik pred spanjem, saj dvigne energijo in tako lahko zmoti miren sen.

Uživanje priporočamo v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestek za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Comments are closed.