Paradižnik – rdeče zlato ali glavni krivec za neravnovesja?

Paradižniki so najbolj priljubljena zelenjava na svetu. Najdemo jim malodane v vsaki kuhinji, od indijske do mehiške, nepogrešljivo mesto pa imajo tudi v slovenski kulinariki. So pomembna sestavina številnih široko prepoznavnih jedi, kot so špageti bolognese, pica, lazanja pa tudi številnih drugih, saj s svojim sladko-kislim okusom obogatijo marsikatero jed in ji dodajo nekaj globine.  Marsikdo si ne more predstavljati, da bi paradižnik izključil iz svoje prehrane, pa vendar gre za živilo, ki pri katerem je po ajurvedi potrebno nekaj previdnosti (in tudi zmernosti).

Vpliv paradižnika na telo

Paradižnik, tako kot paprika, jajčevec in krompir, spada med razhudnike. Zanje je značilno, da vsebujejo zdravju škodljive alkaloide. To lahko vodi do poslabšanja nekaterih zdravstvenih težav, kot so artritis in vnetja. Teh je sicer v zelenjavi dozoreli na soncu precej malo, veliko več pa jih vsebujejo nezreli plodovi in zeleni deli rastlin.  Zato je pri uživanju krompirja in paradižnika izjemno pomembno, da ostranimo morebitne zelene dele. Tudi v rastlinjaku dozorel paradižnik ima več teh snovi. Z vidika ajurvede so vsi razhudniki z izjemo krompirja ogrevalni, so kislega ali pekočega okusa. Najbolj izrazite so te lastnosti pri paradižniku, ki tako vznemirja vse tri doše, najbolj pa Pitto, ki vlada poleti.

paradižnikova omaka

Pomemben je način priprave ...

Ajurveda priporoča, da se izogibamo paradižniku v vsakodnevni prehrani, na jedilniku naj bo zgolj občasno. Njegove neugodne učinke na telo lahko omilimo, če ga kuhamo skupaj z začimbami, kot so kumin, koriander, kurkuma, janež in ingver. Omenjene začimbe najdemo tudi v mešanici za pomiritev Pitte.

Začimbna mešanica za Pitto

za vroče poletne dni in pomiritev Pitta doše

Recept

Paradižnik je zaradi visoke vsebnosti kisline slabo združljiv z mlečnimi izdelki. In čeprav je prav kombinacija sira in paradižnikove omake izjemno priljubljena, se ji za boljšo prebavo raje izognite. Zaradi nasprotujočih si lastnosti in vplivov na telo, se prav tako odsvetuje mešanje s kumarami, še eno sicer priljubljeno kombinacijo. Tudi kombinacija z limono ali kisom ni najboljša, saj lahko poleg pretirane kislosti preveč ogreje telo, še posebej poleti. Limona in kis imata namreč ogrevalen učinek. Če se vam zdi, da jed nujno potrebuje še nekaj dodatne kisline, raje dodajte sok limete, ki hladi.

... in letni čas

Ajurveda uči, da je najbolje jesti sezonsko, saj na soncu dozorena sadje in zelenjava vsebujeta ne le večjo hranilno vrednost, temveč rudi več življenjske energije oziroma prane. Sezona paradižnikov je poletje, kar hkrati sovpada z visoko Pitto, ki jo najbolj vznemiri. Konec avgusta se temperature počasi že malce znižujejo, z njimi pa tudi energija Pitte, zato je to najbolj primeren čas za uživanje v teh rdečih sadežih. Tradicionalno je to tudi čas vkuhavanja paradižnikovih omak za ozimnico, pri čemer pa ne pozabite vključiti že prej omenjenih začimb.

Comments are closed.