Sladek okus sestavljata elementa vode in zemlje, zaradi česar pomirjujoče deluje na Vato in Pitto, vendar lahko v prevelikih količinah vznemirja Kapho. Sladek okus ima hladilen učinek na telo, post prebavni efekt pa je sladek. Glede na lastnosti je sladek okus težak, hladen, masten, hranilen, prizemljujoč, prav tako gradi tkiva, vendar je hkrati težko prebavljiv. Sladek okus vsebujejo sladkor in druga sladila, sadje, mnoga žita, mleko in nekateri oreščki.

V zmernih količinah ima mnoge pozitivne učinke. Sladek okus tako pripomore k dolgoživosti, močnemu imunskemu sistemu, dvigu energije, pomirja pekoč občutek ter vnetja in hladi telo. Blagodejno deluje na lase in kožo ter ju krepi, glasu pa doda melodičen prizvok. Prav tako, se ta okus povezuje z ljubeznijo, srečo, veseljem in sočutjem. Premišljeno uživanje živil, v katerih prevladuje sladek okus tako poskrbi za močno telo in umirjen um.

Vendar pa je to tudi okus, ki ga je lahko v prehrani hitro preveč, kar je posledica njegovega prijetnega vpliva na brbončice. Prevelike količine ogljikovih hidratov negativno vplivajo na moč prebavnega ognja. To ima za posledico povečanje sluzi v telesu, večjo dovzetnost za prehlade, težave z dihali, zastajanje limfe, zaspanost, glivična vnetja, razrast kandide in drugih parazitov, debelost in diabetes. Poleg tega lahko sladek okus povzroča zasvojenost in s tem povezana bolestna hrepenenja po določeni hrani, kot tudi negativna čustva, kot je sta pohlep in posesivnost.

Pri uživanju sladkih dobrot in predelanih žit tako velja določena mera zmernosti, vendar pa to ne pomeni, da se morate sladkemu okusu popolnoma odpovedati. Za harmoničen obrok in občutek zadovoljstva ter miren um je priporočljivo v vsak obrok vključiti vseh šest okusov. Glede na konstitucijo pa je odvisno koliko sladkega okusa je priporočljivo vključiti v jedilnik. Več o tem si lahko preberete tukaj.