Slan okus uživamo skoraj izključno v obliki soli, v manjših količinah se pojavlja tudi v algah, tamariju, črnih olivah in gomoljni zeleni. Sestavljen je iz elementov vode in ognja, zato pomirja Vato, vznemirja pa Kapho in Pitto. Na telo deluje ogrevalno, vendar v manjši meri kot pekoč in trpek okus. Zanimivo je, da je post prebavni učinek slanega okusa sladek, kar pomeni, da gradi telo in deluje anabolično.

Slan okus poudarja okus hrane in stimulira tvorjenje sline ter prebavo in absorbcijo hranljivih snovi. Pomaga pri gradnji mišic, vlaži telo ter čisti telesne kanale in je ključen za uravnavanje ravnotežja elektrolitov v telesu. Slan okus nam pomaga pri prizemljevanju in umirjanju živčnega sistema, kot tudi pri premagovanju depresije in pomanjkanja kreativnosti v življenju.

Krekerji

Podobno kot sladkega, je tudi slanega okusa oziroma soli lahko hitro preveč. Slan okus prevlada nad drugimi okusi in jih zasenči, prav tako pa v prevelikih količinah vznemiri vse doše. Povzroča zadrževanje vode, povečano žejo, zatekanje in visok krvni pritisk. Nadalje ima lahko negativen učinek na kožo, poslabšuje pa tudi notranja vnetja, plešavost, zakisanost in slabost.

Naravna mineralna himalajska sol je za razliko od drugih vrst soli hladilna in zaradi tega najbolj primerna za Pitto. Poleg uživanja pozna ajurveda tudi zunanjo uporabo soli, z nanašanjem na kožo, saj pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa, zmanjšanju zatekanja in vnetij ter pomaga zdraviti rane.