Ajurveda daje velik poudarek pravilni prehrani. Pri tem se naslanja na primernost določenih živil za posamezne doše, kot tudi na pravilno pripravo in kombiniranje živil med seboj.

Če se s tem srečujete prvič boste morda malce presenečeni, ko boste odkrili, da veliko znanih in priljubljenih kombinacij, ki veljajo za zdrave, pravzaprav ne paše skupaj. Tako na primer kombiniranje svežega sadja z jogurtom ali oreščki vašemu telesu ne prinaša toliko koristi, kot morda mislite.

Združljive in nezdružljive kombinacije

Po ajurvedi so namreč nekatere kombinacije živil težko prebavljive. Če naši prebavni encimi ali agni niso dovolj močni, da bi se soočili z njimi, to lahko vodi do nastajanja toksinov oziroma ame, napenjanja, slabe prebave, bolečin v trebuhu itd.

Bolj podrobno je pravilno kombiniranje živil predstavljeno v tabeli povzeti po knjigi dr. Vasat Lada:

živiloZdružljivo zNezdružljivo z
stročniceŽita, zelenjava, druge stročniceSadje, mleko in mlečni izdelki, jajca, meso, ribe
žitaStročnice, oreščki, semena, zelenjava, kuhano sadje, druga žita, mleko in mlečni izdelki, jajca, meso, ribeSveže sadje
zelenjavaStročnice, žita, oreščki, semena, druga zelenjava, sir, jogurt, jajca, meso, ribeSveže sadje in mleko
razhudniki (paradižnik, krompir, paprika, melancani)Druga zelenjava, stročnice, žita, oreščki, semena, meso, ribeSveže sadje, kumare, mleko, sir, jogurt  
sadjeDrugo sadje, žita (če je sadje kuhano ali posušeno)Vse (izjema datlji in mleko ter nekatere kuhane kombinacije)
limoneV majhnih količinahKumare, paradižnik, mleko in jogurt (zamenjamo z limeto)
mlekoNajbolje samo ali z nekaterimi žitiSadje (izjema datlji) zelenjava, stročnice, oreščki (izjema mandlji), semena, jajca, meso, ribe, kvašen kruh
jogurtŽita in zelenjavaSadje, razhudniki, stročnice, oreščki, semena, jajca, meso, ribe, mleko, sir, tople pijače
sirŽita in zelenjavaSadje, razhudniki, stročnice, oreščki, semena, jajca, meso, ribe, mleko, jogurt, tople pijače
jajcaŽita in ne škrobnata zelenjavaMleko, sir, jogurt, sadje, stročnice, krompir, meso in ribe

Kombiniranje živil v praksi

Ker se kombiniranje živil sprva lahko zdi precej zapleteno, lahko za začetek začnete z majhnimi koraki in sledite nekaj osnovnim napotkom:

  • Sveže sadje je priporočljivo jesti samostojno. Kuhano in suho sadje se lažje kombinira z drugimi živili.
  • Mleko (in določene mlečne izdelke) je najbolje jesti samostojno ali z nekaterimi žiti. Mleko v receptih za sladice raje nadomestite z rastlinskim napitkom.
  • Beljakovin (tako rastlinskih, kot živalskih) ni priporočljivo kombinirati med seboj.
  • Kuhane in presne zelenjave ni priporočljivo jesti v istem obroku. Solata skupaj z zelenjavno juho tako ni najboljša izbira.
sadje pravila prehranjevanja

Koncept pravilnega kombiniranja hrane je najbolje osvojiti postopoma. Zgornja pravila so vsekakor pomembna za zdravo in vitalno življenje, vendar pa se ne obremenjujte preveč, če vam kdaj spodleti! Nihče ni popoln. Ajurveda poleg pravilnega kombiniranja živil poudarja tudi čustveno stanje med jedjo. V hrani je tako potrebno uživati in vsake toliko časa vas nezdružljiva kombinacija ne bo spravila iz ravnovesja. Ključno je, da poskušate v kar se da veliki meri slediti načelom pravilnega prehranjevanja.

Nekaj prilagoditev je precej enostavnih, druge so malce težje. Vendar pa vse to vodi do boljšega zdravja in celostnega počutja. Zato kar pogumno, z majhnimi koraki naprej. Verjamemo, da vam bo uspelo!

Da bi vam nekoliko olajšali delo, smo za vas pripravili linijo ajurvedskih izdelkov, ki v sebi že združujejo obsežno znanje ajurvede glede kombiniranja hrane. Poiščite jih v naši trgovini.