Letni časi so po ajurvedi tesno povezani z došami. Energije Vate, Pitte in Kaphe ter njihove lastnosti se ne izražajo zgolj v posamezniku, temveč tudi v naravi. Tako zaznamujejo posamezne dele dneva, kot tudi letne čase. Na zahodu je leto razdeljeno na zimo, pomlad, poletje in jesen. Ajurveda v nasprotju prepoznava tri obdobja v letu, ki jih razlikuje glede na energijo posamezne doše, ki takrat prevladuje. To so: Vata – jesen in zgodnja zima, Kapha – zima in pomlad ter Pitta – poletje.

Tri doše v koledarskem letu

Vata

Jesen in začetek zime veljata za Vata obdobje, saj je to čas suhega, hladnega in vetrovnega vremena. Drevesa po vročem poletju počasi odvržejo suho listje, ozračje se ohladi in postane vetrovno, na splošno lahko opazimo, da se narava suši, kar je ena izmed glavnih lastnosti Vate. To se nadaljuje v začetek zime, ko postaja vedno hladneje, vendar je vreme še vedno precej suho, navkljub morebitnemu občasnemu sneženju (ki pa je po navadi suho).

pomlad letni časi

Kapha

V začetku novega leta opazimo počasne spremembe. Vreme je vedno bolj mokro, tudi z obilnejšim sneženjem. Temperature še vedno vztrajajo pod ničlo, pogosta pa so tudi daljša obdobja oblačnega vremena. Hlad in vlaga sta značilna za Kapha došo, ki ji pripisujemo elementa vode in zmelje. Zato je tudi Kapha obdobje vlažno, težko in prizemljujoče. Je pa to tudi čas novih začetkov, saj zimi sledi pomlad, sneg se tali in iz zemlje začnejo kukati prvi poganjki. Narava se prebuja in zeleni. Prisotna je  sveža življenjska energija, ki je Kapha doši nikakor ne zmanjka.

Pitta

Ko se dnevi daljšajo, temperature naraščajo in je sonce vedno močnejše, je to znak, da je prišlo novo obdobje. Vroče poletje sovpada z ognjeno energijo Pitte. V naravi močna vročina brstečo  naravo nekoliko posuši, v ekstremnih primerih celo zažge. Zeleni travniki postajajo rahlo rjavi, zemlja je suha in tudi zrak sam ni več vlažen, kot je v Kapha obdobju. Pitta obdobje traja vse do zgodnje jeseni, ko se narava pregreje in izsuši že do te mere, da spet preide v obdobje Vate. In tako se cikel zaključi in spet ponovi.

poletje letni časi

Letni časi in prehrana

Enolončnica s kruhom

Jesen in zima

Opisane spremembe v okolju vplivajo tudi na stanje v telesu in prehrano v določnemu obdobju. V suhem Vata obdobju je tako potrebno paziti, da ne zaužijemo preveč hrane, ki telo izsuši in hladi, saj to še dodatno vznemirja Vato. To je čas, ko je primerno uživanje bolj bogato in težko hrano, saj je agni najmočnejši. V mrzlih zimskih mesecih namreč telo potrebuje notranji vir toplote,  za dosego in vzdrževanje le te, pa organizem potrebuje dovolj hranilnih snovi. V tem času naj bi zato jedli največ živil sladkega, slanega in kislega okusa, ki gradijo telo.

Pomlad

Zgodnja pomlad je čas Kaphe in je najbolj primeren čas za rahlo razstrupljanje, po težki zimski hrani (in praznikih). To je najlažje dosežemo, če v jedilnik vključimo več trpkega, grenkega in pekočega okusa, ki deluje katabolno – zmanjšuje , pri sladkih in slanih jedi pa naj bi veljala zmernost. V tem času je tako priporočljivo jesti predvsem veliko temno zeleno listnate zelenjave. Prav tako se je bolje izogniti popoldanskim počitkom, saj je za Kapho priporočljivo, da je bolj aktivna.

pomladna zelenjava detoks razstrupljanje
solata avokado poletje pitta

Poletje

Vroče poletje je obdobje Pitte in čas, ko je prebavni ogenj najšibkejši. V vročini telo išče načine, da bi se ohladilo. To je mogoče tudi s pomočjo hrane, ki naj bo lahka in sočna, prevladujejo pa naj sladek, grenak in trpek okus, medtem ko naj bo kislega in pekočega na krožniku zelo malo. To je tudi najprimernejši čas za uživanje v surovi zelenjavi v obliki raznih solat.