Ajurvedski nasveti za močan imunski sistem

Močan imunski sistem je temelj našega zdravja in dobrega počutja. Pomagal nam bo, da bomo manj dovzetni za različne viruse in bakterije, v primeru okužbe pa, da bomo bolezen lažje premagali. Pri skrbi za močan imunski sistem in s tem naše zdravje si lahko pomagamo tudi z ajurvedo.

Ajurveda na zdravje gleda kot na ravnovesje in harmonijo telesa, uma in duha kar se kaže kot:

  • Uravnotežene doše v skladu z osnovno konstitucijo
  • Uravnotežena prebava, ki vključuje močan agni (prebavni ogenj), dobro absorpcijo hranilnih snovi in redno izločanje
  • Razsvetljen um, duh in čuti

Iz tega izhajajo priporočila, kako okrepiti imunski sistem, ki temeljijo na celostnem pristopu.

zelišča mandala ajurveda

1. Pravilna prehrana 

Kot vemo, se 80 % imunskega sistema nahaja v črevesju, zato je pravilna prehrana izjemno pomembna. Prehranjujte se v skladu s svojo osnovno konstitucijo oz. došo. Če ne veste katera doša ste, lahko to preverite prek Doša kviza.

Na vašem krožniku naj se znajdejo predvsem sezonska in lokalna živila. Prednost dajte polnovredni hrani, konzerviranim ali zamrznjenim živilom pa se raje odpovejte, oz. naj ta ne zavzemajo prevelik delež vaše vsakodnevne prehrane. Čeprav so konzerve in zamrznjena živila priročna, pa po ajurvedi ne vsebujejo življenjske energije ali prane, ki je pomembna za zagotavljanje vitalnosti.

Trenutno smo v Kapha obdobju, prav tako so pljuča organ, ki ga povezujemo s to došo, zato je še posebej pomembno, da posegate po živilih, ki uravnavajo presežek Kaphe. Ajurveda priporoča uživanje grenke, trpke in pekoče hrane, ki pomaga pri odstranjevanju odvečne vlage in sluzi v telesu, vključno s pljuči.

doša

Sem spadajo živila kot so na primer:

  • ajda,
  • ječmen,
  • polenta,
  • proso,
  • ter vsa temno-zeleno listnata zelenjava.

Namesto v trgovino, se tako raje odpravite na bližnji travnik po divje rastline, kot sta regrat in čemaž, moko, polento in druga žita pa, če je le mogoče, kupite pri lokalnemu pridelovalcu. Nekaj receptov za uporabo divjih rastlin lahko najdete tudi na naši spletni strani

Dodatno boste svojemu zdravju koristili, če boste v prehrano vključili več živil, ki pozitivno vplivajo na obrambo našega telesa:

Česen krepi agni in uničuje toksine, podpira funkcijo pljuč in čisti presežek Kaphe, kar je še posebej pomembno v Kapha obdobju.

Ingver krepi prebavni ogenj, čisti kri in limfo, spodbuja cirkulacijo in je učinkovit pri presežku Kaphe v telesu.

Med spodbuja prebavo, odstranjuje odvečno Kapho, pomaga pri funkciji dihalnega sistema, pomirja kašelj in pomaga pri izkašljevanju.

Kurkuma čisti kri, spodbuja prebavo in izločanje toksinov iz telesa. Za večji izkoristek jo kombinirajte s črnim poprom.

Tulsi ali sveta bazilika pomaga odstraniti presežek Kaphe iz pljuč in zgornjega dihalnega sistema, hkrati pa spodbuja cirkulacijo in prebavo.

Hrana bogata z vitaminom C (npr. amalaki, citrusi) pomaga pri tvorjenju belih krvničk, hkrati pa deluje kot močan antioksidant.

Mlečni izdelki so v tem obdobju manj priporočljivi, saj lahko privedejo do nastanka sluzi v telesu, kar še dodatno obremeni organizem.

Zvečer se izogibajte težki in sladki hrani, raje si skuhajte lahko zelenjavno juho, lahko pa posežete tudi po naših ajurvedskih izdelkih. Za to obdobje priporočamo naslednje izdelke:

2. Obvladovanje stresa

Stres ima lahko velik vpliv na delovanje našega imunskega sistema. Metod za zmanjševanje stresa je veliko, ajurveda priporoča predvsem gibanje na svežem zraku, jogo, obvladovanje čustev in umirjanje s pomočjo meditacije. Gibanje  je nasploh priporočljivo v lepih, sončnih dneh, ki so pred nami, saj boste tako ne le zmanjšali nivo stresa, temveč boste poskrbeli tudi za zmerno fizično aktivnost in  povečali količino vitamina D v telesu, ki je prav tako ključen pri gradnji močnega imunskega sistema. V lepotah pomladi lahko uživate tudi na sprehodu brez družbe, to pa je hkrati tudi odlična priložnost, da razmislite o svojem življenju, željah in ciljih ter ponovno poiščete stik sami s seboj.

3. Dnevna rutina –  posvečena v ritual

Ajurveda poudarja pomen dnevne rutine pri doseganju harmonije in vitalnosti ter s tem postavljanje temeljev vsesplošnemu zdravju. Dnevna rutina temelji na energijah doš, ki so prisotne v določenih delih dneva in nam pomaga do: dobrega spanca, urejene prebave in notranjega miru, ki so vsi potrebni za to, da je naš imunski sistem močan in pripravljen na boj proti bakterijam in virusom. Primer dnevne rutine lahko najdete tukaj.

Comments are closed.