Kava je ena izmed tistih stvari, brez katere si marsikdo ne more predstavljati dneva. Skodelica kave ni zgolj način, da se zjutraj prebudimo, ampak za številne tudi ritual za dober začetek dneva, sopomenka za prijetno druženje s prijatelji in še mnogo več.
Zakaj bi se torej želeli odpovedati tej mali radosti?
Čeprav ima kava določene pozitivne učinke na naše telo – kot na primer večja budnost, možnost koncentracije ali pospešena prebava. Ima pa tudi številne slabosti. Povzroči lahko nenaden padec energije, anksioznost, nemir, težave s spanjem, povišan krvni pritisk, zgago, zakisanost, prav tako ni priporočljiva za ljudi z osteoporozo, saj lahko kofein poveča količino kalcija, ki se izloča z urinom.
Kava in ajurveda
Ajurveda na splošno kavi ni naklonjena. Razlog je v njenih lastnostih in zgoraj omenjenih negativnih učinkih, ki se jih morda niti ne zavedamo.
Kava je ogrevalna (tudi če jo pijemo mrzlo), grenka, trpka in ima izsuševalni učinek na telo. Z Ajurvedskega vidika je še posebej neprimerna za ljudi s prevladujočo Vata konstitucijo, ki pogosto po kavi postanejo žični in imajo težave s spanjem, vznemirja pa tudi Pitto, ki lahko po skodelici kave postane razdražljiva ali občuti zgago. Še najmanj težav kava povzroča Kapha doši, pa tudi ta naj s kavo ne pretirava.
Ajurveda namesto uživanja kave priporoča pitje kavnih nadomestkov, kot so cikorija, ječmen ali drugi podobni nadomestki brez kofeina, kamor pa ne spada kava brez kofeina (ki je po svojih lastnostih še vedno podobna pravi kavi poleg tega pa še močno predelana).
Kavni nadomestki - cikorija
Cikorija je rastlina s svetlo modrimi ali belimi cvetovi in listi, ki spominjajo na regrat, vidimo pa jo lahko skoraj vsepovsod – na travniku ob cesti in podobno, zato jo številni zamenjujejo za ničvreden pleve. V resnici so uporabni skoraj vsi deli rastline. Listi so dober dodatke solati, korenino uporabljajo za kavni nadomestek. Cikorijina kava je v resnici posušena, pražena in mleta korenina cikorije, ki ima podoben okus kot kava.
Točen izvor cikorije kot kavnega nadomestka ni jasen, domneva pa se, da so jo začeli uporabljati v 18. stoletju v Franciji, ko je primanjkovalo kave. Pražena korenina ima okus, ki je izjemno podoben kavi, vendar je nekoliko manj grenek in malce bolj oreščkast.
Cikorija je dober vir vlaknin, še posebej inulina, prebiotičnih vlaknin, ki spodbujajo zdravje črevesja ter pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja. Cikorija vsebuje tudi mangan in vitamin B ter lahko pomaga pri zmanjšanju notranjih vnetij. Ker je brez kofeina ne povzroča anksioznosti, težav s spanjem in visokim pritiskom. Za razliko od prave kave ne zakisa telesa in ne povzroča težav z zgago. Pijete jo lahko tako kot navadno kavo – samo, z dodatkom mleka ali smetane.
Kavni nadomestki - ječmenova kava
Ječmenova kava tako kot cikorija ne vsebuje kofeina in ne povzroča vznemirjenosti ali povišanega krvnega tlaka. Pitje ječmenova kave prav tako pomaga uravnavati krvni sladkor, vzrok za to ugodno delovanje je vsebnost beta-glukanov, ki lahko upočasnijo absorpcijo ogljikovih hidratov in znižajo glikemični indeks.
Ječmen lahko pomaga pri znižanju holesterola in uravnava delovanje črevesja, ter preprečuje težave s sluznico. Ječmen vsebuje tudi fosfor, ki krepi delovanje možganov in železo, ki je koristno pri slabokrvnosti.
Tako kot cikorijo, so ječmenova kavo sprva začeli piti zaradi pomanjkanja prave kave med drugo svetovno vojno. Še danes je priljubljena pijača, še posebej v Italiji, kje jo poznajo kot Caffe d’orzo.

Skodelica kave po ajurvedsko
Za tiste, ki se kavi nikakor ne morete odpovedati, ajurveda pozna nekaj majhnih trikov, ki zmanjšajo njene neugodne učinke:
- Dodatek kardamoma: kardamom doda prijetno aromo, polega tega pa pomaga pri prebavi in zmanjšuje zakisanost telesa. Ima tudi hladilni in prizemljevalni učinek, kar pomeni, da zmanjšuje možnost za vznemirjeno Pitto ter pomirja Vato, ki jokava hitro razdraži.
- Dodatek maščobe (t.i. bulletproof coffee): Dodatek gheeja ali kokosovega olja vaši skodelici kave bo pomagal nevtralizirati njen izsuševalni učinek, prav tako pa zagotavlja bolj stabilno raven energije, saj upočasni prebavo kofeina.
- Izogibajte se kavi na prazen želodec: Vsi negativni učinki kave bodo še bolj izraziti, če jo boste pili na prazen želodec. Namesto, da kava nadomesti zajtrk, jo raje popijte po koncu uravnoteženega obroka.
- Izogibajte se kavi, če ste nagnjeni k živčnosti, nespečnosti ali vnetjem, saj ta stanja kava samo še poslabšuje.
Tako kot povsod, je tudi pri kavi priporočena zmernost. Če se še niste popolnoma pripravljeni odpovedati svoji jutranji kavi, razmislite o tem, da jo postopno zmanjšate in drugo (ali tretjo) skodelico nadomestite z žitno kavo ali čajem.
Za vse, ki kavne nadomestke že uživate ali pa jih želite šele preizkusiti smo pri Ajurviti razili kar 4, ki se od večine na tržišču razlikujejo po dodatku ajurvedksih začimb, ki poskrbijo za bogat okus in nepozabno aromo. Izbirate lahko med klasično – Diši po kavi na osnovi ječmena, ter različice iz brezglutenskih sestavin*: Special z ajdo, Premium z Gotu kolo in ašvagando za jasne misli in Energise z maco za tiste, ki potrebujete dodaten sunek energije.
*Lahko vsebuje sledi glutena