Čapati oz. roti je nekvašen kruh, ki je sestavni del marsikaterega ajurvedskega obroka. Tradicionalno je narejen iz posebne ATTA moke, ki pa jo je na Zahodu precej težko dobiti, zato smo jo v našem receptu zamenjali kar z mešanico pirine bele in polnozrnate moke. Čapatije najbolje spečemo v litoželezni ponvi, v skrajni sili pa se obnese tudi navadna ponev za palačinke. Najbolj teknejo sveži, premazani z gheejem ali nekaj kapljicami olivnega olja ter so odlična spremljava raznih karijev, dalov in drugih zelenjavnih jedi.
Čapati
Tradicionalen ajurvedski nekvašen kruh.
Sestavine
- 3/4 skodelice bele pirine moke
- 3/4 skodelice pirine polnozrnate moke
- 1/3 – 1/2 skodelice skodelice vode
- 1/4 čž soli
- moka za delovne površine
Postopek
- Moko presejemo in zmešamo z soljo ter vodo. Dobro pregnetemo, da dobimo gladko testo.
- Pokrijemo in pustimo počivati 1 -2 uri.
- Testo razdelimo na 6 delov, ki jih razvaljamo v obliki kroga, na debelino dveh igralnih kart.
- Segrejemo ponev, najboljša je litoželezna. Čapatije pečemo na vsaki strani 1-2 minuti, da se napihnejo in dobijo rjave lise.
- Postrežemo še rahlo tople, premazane z gheejem ali oljem.
Opombe
** Kapha naj izpusti ghee oz. olje.