Poletje je čas, ko v naravi prevladuje Pitta, zato naj bi v tem času jedli več hladilnih živil, kot so na primer ovseni kosmiči, avokado, limete in kardamom, ki smo jih uporabili tudi v tem receptu. In čeprav čokolada (in kakav) na telo delujeta ogrevalno, druge uporabljene sestavine poskrbijo, da je celoten učinek na telo še vedno hladilen in osvežujoč.
Čokoladno limetina tortica
Osvežilna tortica z avokadovo čokoladno kremo za poletje.
Sestavine
Biskvit
- ½ skodelice pirine polnozrnate moke
- 1 zvrhana žlica kakava v prahu
- 1 zvrhana žlica ovsene moke (ali zmletih ovsenih kosmičev)
- ½ čž kardamoma v prahu
- ¼ čž sode bikarbone
- Ščep soli
- 1/2 žlice zmletih chia semen
- 3 žlice javorjevega sirupa
- 1 žlica tekočega kokosovega olja
- ¾ skodelice ovsenega mleka
- 1 bio limeta
Čokoladno limetina krema
- ½ srednje velikega avokada
- 1 bio limeta (ki smo jo uporabili že pri biskvitu)
- 40 g čokolade s 70% kakava
- ¼ skodelice ovsenega mleka
Postopek
- Pečico segrejemo na 180°C in namastimo manjši pekač - okrogel premera 16 cm ali v obliki srca.
- Limeto dobro operemo s krtačko, da odstranimo morebitno umazanijo na lupini. Naribamo lupinico in iztisnemo sok. Oboje postavimo na stran za kasnejšo uporabo.
- Chia semena zmeljemo v kavnem mlinčku in jih pomešamo z ovsenim mlekom, javorjevim sirupom ter kokosovim oljem ter pustimo 5 minut.
- Medtem v veliki skledi zmešamo pirino in ovseno moko, kakav v prahu, sodo bikarbono, sol in kardamom.
- Nato v suhe sestavine vlijemo mešanico chia semen, ovsenega mleka in olja ter dobro premešamo. Dobimo gosto zmes. Dodamo 1 žlico limetinega soka, ostalo prihranimo za kremo.
- Zmes nadevamo v namaščen pekač. Pečemo 20 minut na 180°C.
- Ko se biskvit peče pripravimo kremo. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Avokado skupaj s preostalim limetinim sokom in lupinico ter ovsenim mlekom s paličnim mešalnikom spasiramo v zmeljemo v gladko zmes. Dodamo stopljeno
čokolado in dobro premešamo. Ohladimo. - Ko se biskvit ohladi, ga premažemo s kremo in postrežemo.