Kitchari je temelj ajurvedske kuhinje. Ta lahko prebavljiva kombinacija žit, stročnic ter izbranih začimb je primerna za vsak letni čas in vsakogar. Poznamo več različic te ajurvedske klasike, najbolj pogosta pa je kombinacija belega basmati riža in mung dala. Po želji lahko osnovnemu receptu dodate sezonsko zelenjavo, ki jo izberete v skladu s svojo došo.
Še posebej dobrodošlo je uživanje kitcharija v okviru blagega detoksa, saj nas nahrani, hkrati pa ne obremenjuje naše prebave.
Kitchari – ajurvedska zdravilna rižota
Klasična ajurvedska jed primerna za vsakogar in vsak letni čas.
Sestavine
- 1/2 skodelice (100 g) belega basmati riža
- 1/2 skodelice (120 g) mung dala (namočenega čez noč)
- 3 in 1/2 skodelice (875 ml) vode
- 1 žlica gheeja ali sončničnega olja
- 3/4 čž gorčičnih semen
- 3/4 čž mletega kumina
- 3/4 čž mletega korinadra
- 1/4 čž kurkume
- 1/4 čž mletega ingverja ali 1 čž svežega naribanega ingverja
- ščep asafaetide
- ščep črnega popra
- 1/2 čž soli
- Svež peteršilj ali koriander
Postopek
- Riž in mung dal speremo pod tekočo vodo. V kozico dodamo 3 in 1/2 skodelice vode in mung dal ter kuhamo na zmernem ognju 10 minut. Po potrebi odstranimo pene.
- Dodamo basmati in kuhamo še 10 minut.
- Medtem v ločeni ponvici segrejemo ghee in na njem popražimo gorčična semena, da popokajo. Dodamo še ostale začimbe in jih na hitro popražimo, da spustijo
aromo. - Začimbe in sol vmešamo v kuhan kitchari, premešamo in postrežemo z nasekljanim svežim peteršiljem ali koriandrom.
Opombe
Skupaj z basmatijem lahko dodamo 1 skodelico drobno narezane sezonske zelenjave po želji in dodatno 1/2-1 skodelico vode.