Kitchari je klasična ajurvedska jed, ki se najpogosteje pripravlja iz mešanice belega basmatija in mung dala. Prav ta kombinacija je namreč primerna za prav vse doše in letne čase.
Namesto belega basmatija in mung dala lahko uporabite tudi njuni neoluščeni različici – rjavi basmati in mungo fižol. Ta kombinacija je primerna predvsem za tiste s prevladujočo Pitta in Kapha konstitucijo ali pa med časom spomladanskega razstrupljanja. Takrat se lahko tudi zmanjša količina maščobe ali celo popolnoma izpusti
Kitchari z rjavim rižem
Ajurvedska zdravilna rižota za razstrupljanje.
Sestavine
- 1/2 skodelice rjavega basmati riža (namočenega čez noč ali vsaj za 6 ur)
- 2/3 skodelice mungo fižola (namočenega čez noč ali vsaj za 6 ur)
- 3 in ½ do 4 skodelice (875 - 1000 ml) vode
- 1 žlica gheeja ali sončničnega olja (opcijsko)
- 3/4 čž mletega kumina
- 3/4 čž mletega korinadra
- 1/4 čž kurkume
- 1/4 čž mletega ingverja ali 1 čž svežega naribanega ingverja
- ščep asafaetide (opcijsko)
- ščep črnega popra
- 1/2 čž soli
- Svež peteršilj ali koriander
Postopek
- Riž in mungo fižol odcedimo in speremo pod tekočo vodo.
- V posodo z debelim dnom natočimo manjšo količino vode ter vanjo stresemo riž in mungo fižol ter segrejemo do vrenja. Po potrebi odstranimo pene.
- Temperaturo zmanjšamo na srednjo in posodo delno pokrijemo s pokrovom. Če ne bomo uporabili maščobe, v tem koraku dodamo vse začimbe.
- Kuhamo še nadaljnjih 30 minut, da se mungo fižol nekoliko razpusti. Po potrebi dodamo še malce vode (kitchari lahko pripravimo tudi v obliki juhe, v tem primeru dodamo več vode).
- Če smo se odločili za uporabo gheeja ali olja, med kuhanjem v ločeni ponvici segrejemo maščobo in na njej popražimo začimbe, da spustijo aromo.
- Začimbe in sol vmešamo v kuhan kitchari, premešamo in postrežemo z nasekljanim svežim peteršiljem ali koriandrom.