Sladek krompir je ena izmed tistih sestavin, ki se odlično obnesejo tako v slanih kot sladkih jedeh. Čeprav sta si po imenu podobna, sladek krompir in navadni krompir nista v sorodu. Za razliko od krompirja, ki spada pod razhudnike in vznemirja predvsem Vata došo, jo sladek krompir pomirja, dobra izbira pa je tudi za Pitto in v zmernih količinah za Kapho. Poleg tega je dober vir prehranskih vlaknin, ki skrbijo za dobro prebavo, vitaminov (predvsem vitamina A) in mineralov kot so mangan, baker in kalij.
V kombinaciji s pomarančo in kokosovim jogurtom je okusen in hranljiv zajtrk ali lahka in zdrava sladica.
Krema iz sladkega krompirja s pomarančo
Lahka sladica (ali okusen zajtrk) s svežim citrusnim okusom.
Sestavine
- 1 velik ali 2 manjša oranžna sladka krompirja
- lupinica 1 BIO pomaranče
- ščepec soli
- kokosov jogurt
- javorjev sirup (po želji)
Postopek
- Sladek krompir olupimo in narežemo na tanke rezine.
- Skupaj z naribano pomarančno lupinico ga damo v večjo posodo in nalijemo samo toliko vode, da so zgornje rezine prekrite.
- Kuhamo dokler se ne zmehča, cca. 12-15 minut.
- Ko je kuhan, nekaj tekočine odlijemo v skodelico, preostal sladek krompir in tekočino pa s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko zmes. Po potrebi dodamo še nekaj prihranjene tekočine.
- Vmešamo kokosov jogurt in javorjev sirup.