Nepogrešljiv del vsakih praznikov je zagotovo orehova potica, vendar pa je ta tradicionalna sladica za marsikoga precej težko prebavljiva in lahko »obleži« v želodcu. A le nekaj preprostih trikov pri pripravi in tudi tisti z bolj občutljivim trebuščkom bodo lahko uživali v tej slovenski klasiki! Več o tem, zakaj nam orehova potica lahko povzroča nelagodje, si preberite tukaj.
Za čim lažjo potičko smo v receptu izpustili mleko in jajca ter rafiniran sladkor, ki smo ga nadomestili z datljevo kremo. Kljub temu je potica precej bogata jed, zato naj jo Kapha uživa zmerno. Recept lahko pripravimo z maslom ali kokosovim oljem, tako da je potička primerna tudi za vegane. Za popoln užitek kos potičke kombinirajte z Ajurvita Ajurvedsko začimbno kavo.
Orehova potica brez sladkorja
Recept za lahko orehovo potico, ki vam ne bo obležala na želodcu! Slastna potica brez dodanega sladkorja z vegansko različico.
Sestavine
Datljeva krema
- 250 g razkoščičenih datljev
- 150 ml vode
Kvasec
- 15 g moke
- 30 ml rastlinskega napitka
- 15 g svežega ali 5 g suhega kvasa
Testo
- 300 g moke
- 140 ml rastlinskega napitka*
- 85 g datljeve kreme
- 2 čž (6 g) mletega indiskega trpotca** (+ 50 ml vode)
- 1 čž soli
- 25 g kokosovega olja ali 30 g masla
Nadev
- 300 g orehov
- preostanek datljeve kreme
- 150 ml rastlinskega napitka
- 15 g kakava v prahu
- 1 čž cimeta
- Lupinica bio pomaranče
- Rozine*** – po želji
Postopek
- Najprej pripravimo kvasec. Kvas zmešamo s 15 g moke in 30 ml rastlinskega napitka ter postavimo na toplo, da vzhaja.
- Medtem pripravimo datljevo kremo tako, da datlje skupaj z vodo s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko pasto.
- Indijski trpotec zmešamo z vodo, da dobimo gosto, želatinasto zmes.
- Za testo nato v veliki skledi zmešamo moko in sol. Ko je kvasec vzhajan, ga skupaj z datljevo kremo, indijskim trpotcem in mlačnim rastlinskim napitkom dodamo suhim sestavinam. Testo gnetemo toliko časa, da ni več vidnih suhih sledov moke.
- Nato v testo vgnetemo še kokosovo olje (v trdi obliki) ali maslo. Gnetemo približno 10 minut, da dobimo voljno, elastično testo.
- Testo položimo v namaščeno skledo ter pokrijemo z vlažno krpo. Pustimo da vzhaja približno 1 uro, oziroma dokler ne naraste na dvojno velikost.
- Medtem pripravimo nadev. Orehe zmeljemo (pred tem priporočamo, da jih operete v vroči vodi) ter zmešamo skupaj s preostalo datljevo pasto, kakavom v prahu in rastlinskim napitkom. Masa mora biti mazava.
- Ko je testo vzhajalo, ga na rahlo pomokanem prtu razvaljamo na pol cm debelo ter namažemo z nadevom. Po želji potresemo s predhodno namočenimi rozinami.
- Zvijemo ter preložimo v namaščen in pomokan pekač, prekrijemo z vlažno krpo ter ponovno pustimo, da vzhaja, približno eno uro, oziroma dokler
se volumen ne podvoji. - Ko je testo že skoraj dovolj vzhajano, vklopimo pečico na 180*C, da se segreje. Vzhajano potičko pečemo na tej temperaturi 60 min.
- Ko je pečena, jo pustimo, da se 10 minut ohlaja v pekaču, nato jo prevrnemo na rešetko, da se popolnoma ohladi.
Opombe
* Priporočamo uporabo riževega, ovsenega ali mandljevega mleka za Vato in Pitto ter uporabo mandljevega mleka za Kapho. Uporabljen napitek nekoliko vpliva na končno sladkost potičke - če ste bolj sladkosnedi posezite po riževem napitku.
** Indijski trpotec lahko izpustite, vendar se potica nekoliko hitreje izsuši.
*** Če boste uporabili rozine, jih predhodno čez noč namočite v skodelici vode.