Zakaj moja paradižnikova omaka vsebuje več druge zelenjave kot paradižnika?
Paradižnikova omaka po ajurvedsko
Paradižnikova omaka, ki ne povzroča neravnovesij
Sestavine
- Cca. 15 češnjevih paradižnikov
- Polovica srednje velikega sladkega krompirja (1 skodelica na 1 cm narezanega sladkega krompirja)
- 1 manjši korenček
- 1 majhna čebula
- ½ čž mletega koriandra
- ½ čž mletega kumina (rimska kumina)
- 1 čž narezanega/mletega rožmarina
- ½ čž mletega suhega origana
- 1 čž mlete suhe bazilike ali 1 šopek sveže bazilike
- Ščep soli
- Opcijsko: 100 g tofuja
- ½ žlice sončničnega olja
- 1 žlica olivnega olja
- Testenine: 200 g testenin po izbiri
Postopek
- Korenček in sladek krompir narežemo na centimeter velike kocke, čebulo sesekljamo.
- V posodi z debelim dnom segrejemo sončnično olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo kumin in koriander ter zelenjavo. Solimo.
- Zmanjšamo ogenj in pokrijemo ter kuhamo še 20 minut. Po potrebi dodamo malo vode.
- Vmes skuhamo testenine po navodilih na embalaži. Če se odločimo za dodatek tofuja k omaki je priporočljivo, da tudi tega predhodno skuhamo, najlažje kar skupaj s testeninami. To storimo tako, da cel kos tofuja kuhamo v vreli vodi, nato pa odcedimo.
- Dokončamo še omako: kuhani zelenjavi dodamo od pol do eno skodelico vode, žlico olivnega olja ter opcijsko tofu ter zmiksamo s paličnim mešalnikom.
- Zmešamo s testeninami in postrežemo.
Opombe
ta recept je zelo radodaren z omako, zato sama velikokrat namesto vilice uporabim kar žlico
Za vse, ki želite jed obogatiti z beljakovinami je tu možnost dodatka tofuja. Ta je po svojih lastnostih nasproten paradižniku in pomirja Pitto, zato se nekoliko uravnata. Sicer bodite pri sojinih izdelkih zmerni.
Pri izbiri testenin priporočam pirine za Vato in Pitto in koruzne za Kapho. Boljše so take brez jajc.