Breskve so zame eden tistih sadežev, ki jih še raje jem kuhane oz. pečene kot sveže. Zdi se mi, da takrat še bolj pride d izraza njihov sladek okus.
Še sreča, saj ajurveda mešanju surovega sadja v kosmiče ali druge kaše ni naklonjena. Povsem drugače pa je, če sadje skuhamo skupaj z žiti ali pa uporabimo suho sadje, kot so rozine ali brusnice.
Poleti, ko je breskev na pretek, jih lahko skuhamo skupaj s proseno kašo v okusen in kremast zajtrk. Dodatek kreme indijskih oreškov poskrbi za bolj nasiten in uravnotežen obrok.
Prosena kaša z breskvami in kremo indijskih oreščkov
Popoln poletni zajtrk
Sestavine
- 2/3 skodelice prosene kaše (najbolje je, da jo namočimo čez noč)
- 2 večji breskvi
- 1 noževa konica kardamoma v prahu
- Lupinica polovice bio limone
- ščep soli
- 1 skodelica riževega mleka
- 1/2 do 1 skodelica vode (odvisno ali smo kašo namakali ali ne - večja količina, če je nismo)
- 2 žlici nastrganega kokosa - po želji
- Žlica javorjevega sirupa - po želji
Krema indijskih oreščkov
- 1/2 skodelice indijskih oreščkov namočenih čez noč
- Polovica manjše limone (od zgoraj)
- 1/4 skodelice vode
Postopek
- Kašo speremo pod tekočo vodo. Breskve narežemo na kocke. Po želji jih prej olupimo.
- Dodamo ostale sestavine (razen kokosa in javorjevega sirupa) in segrejemo do vrenja. Zmanjšamo temperaturo in na srednjem ognju kuhamo še 15-20 minut, da se kaša razpusti.
- Vmes nekajkrat premešamo.
- Za kremo indijskih oreščkov namočene oreščke speremo in odcedimo. Skupaj z limoninim sokom in vodo jih s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko zmes.
- Kuhano kašo je najbolje pustiti nekaj minut, da se okusi dobro povežejo. Postrežemo s kremo indijskih oreščkov in nastrgamo kokosom.
- Bolj sladkosnedi lahko dodajo žlico javorjevega sirupa.