Ja, prav ste prebrali – SLANI ovseni kosmiči. Morda se na prvi pogled res zdi nenavadna kombinacija, saj smo po večini ovsenih kosmičev vajeni v sladkih kombinacijah, vendar pa se odlično obnesejo tudi v kombinaciji z zelenjavo. Ključno za uspeh te jedi je, da kosmiče pred kuhanjem popražimo, da ostanejo nekoliko hrustljavi.
Slani ovseni kosmiči z zelenjavo
Ovseni kosmiči na nekoliko drugačen način za slan zajtrk ali lahko večerjo.
Sestavine
- 1 skodelica ovsenih kosmičev
- 1/2 večjega brokolija
- 1 skodelica graha
- 1 mlada čebula
- 1 žlica sončničnega olja
- 1 čž gorčičnih semen
- 1 čž karija (nepekočega)
- ščep soli
- 3/4 skodelice vode
Po želji
- peteršilj
- sončnična semena
Postopek
- V posodi z debelim dnom na suho popražimo gorčična semena, da popokajo. Medtem nasekljamo mlado čebulo in na drobno narežemo brokoli.
- Ko gorčična semena popokajo, dodamo ½ žlice olja in na njem na hitro popražimo kari, nato pa dodamo še ovsene kosmiče in dobro premešamo. Kosmiče med stalnim mešanjem pražimo še 2-3 minute, nato jih stresemo v
skodelico. - Posodo vrnemo na kuhalno ploščo, dodamo še preostalo olje in na njem 2 minuti pražimo čebulo, da se zmehča, nato dodamo še preostalo zelenjavo.
- Pokrijemo in dušimo 5 minut. Po potrebi dodamo malce vode. Ko se zelenjava nekoliko zmehča, dodamo predhodno popražene ovsene kosmiče, ¾ skodelice vode in sol ter na zmernem ognju kuhamo še 3 minute.
- Po želji potresemo s sončničnimi semeni in nasekljanim
peteršiljem.