Pogosto pravim, da so solate rezervirane za poletje – to ni čisto res. V kolikor imamo v mislih solate iz surove zelenjave, potem je poletje vsekakor edini čas, ko jih ajurveda priporoča. Če pa pojmovanje solate malce razširimo, jih lahko jemo tudi v drugih obdobjih – morajo pa biti tople oz. vsebovati kuhano zelenjavo.
Jeseni in pozimi še posebej teknejo take iz pečene korenske zelenjave. V tej boste našli še eno posebnosti – jabolka. Tudi ta so pečena. Tako upoštevamo ajurvedska načela o kombiniranju živil, ki pravijo, da je surovo sadje dobro jesti samostojno, kuhano pa se lažje ujame z drugimi živili.
Malce drugače, kot smo navajeni, ampak meni eden izmed ljubših receptov. Upam, da ga preizkusite.
Topla solata z lešniki
Topla solata s korensko zelenjavo za hladen del leta.
Sestavine
- 1/2 skodelice (100 g) ajdove kaše
- ščep soli
- 1 skodelica (250 ml) vode
- 1 večja rdeča pesa (cca. 130 g)
- 2 srednje velika korenčka (cca. 200 g)
- 1 večje jabolko (cca. 180 g)
- 2 žlici rozin (po želji)
- 2 žlici praženih lešnikov
- 3-4 vejice peteršilja
Polivka
- 2 žlici (30 g) tahinija
- 3 žlice skodelice (45 ml) limoninega soka
- 1/4 skodelice (60 ml) vode
- 1/4 čž ingverja v prahu
- 2 čž (10 ml) medu ali javorjevega sirupa
- ščepec soli
- ščepec črnega popra
Postopek
- Pečico segrejemo na 200 °C. Ajdovo kašo skuhamo v skodelici osoljene vode (cca. 12 minut). Rozine namočimo v vroči vodi.
- Rdečo peso in korenček olupimo in narežemo na palčke debeline 1/2 cm. Pekač obložimo s peki papirjem, po njem razporedimo zelenjavo in pokrijemo z alu folijo ter postavimo v ogreto pečico.
- Po 30 minutah na palčke narežemo še jabolko in ga dodamo zelenjavi ter pekač ponovno pokrijemo. Pečemo še 10-12 minut.
- Medtem v kozarčku zmešamo vse sestavine za polivko. Mešamo tako dolgo, da dobimo enotno zmes. Peteršilj nasekljamo. Vse sestavine za solato zmešamo in prelijemo s polivko.