Malce drugačen velikonočni recept! Čeprav je potica tradicionalna slovenska jed ob vseh večjih praznikih, pa vam tokrat predstavljamo enostaven in hiter recept, ki je kot nalašč za družinsko druženje in ustvarjanje v kuhinji.
Kljub temu, da podobni recepti ponavadi vsebujejo kvas, smo tokrat uporabili kar vinski kamen. Ne samo, da se izognemo dolgemu čakanju, gnezdeca (in ptički) so tako celo nekoliko lažje prebavljivi. Ajurveda namreč odsvetuje prepogosto uživanje kvašenih izdelkov, saj so ti težje prebavljivi in lahko tistim s šibkejšim prebavnim ognjem povzročajo težave kot so bolečine v trebuhu, napenjanje in utrujenost po jedi.
Zato je recept za testo brez kvasa kot nalašč za lahkotne praznike! Ker ajurveda zagovarja pomen lokalne hrane smo vključili tudi dve tipično slovenski sestavini: pehtran za sladka in čemaž za slana gnezdeca. Katera so vam ljubša?
Velikonočna gnezdeca brez kvasa
Hiter in enostaven recept za lahkotne praznike po ajurvedsko! Sladka pehtranova ali slana čemaževa gnezdeca – katera so vam ljubša?
Sestavine
Testo
- 240 g bele pirine moke
- 65 g mrzlega masla
- 150 ml rastlinskega napitka*
- 1 čž soli
- 1 žlica vinskega kamna
Sladek nadev s pehtranom (za 1 gnezdece)
- 2 žlici suhega pehtrana
- 15 g stopljenega masla
- 2 čž sharkare** ali kokosovega sladkorja
Slan nadev s čemažem in bučnimi semeni (za 1 gnezdece)
- Nekaj lističev čemaža - narezanih
- 1 žlica mletih bučnih semen
- 15 g stopljenega masla
- Ščep soli
Ptički
- Kakavova zrna, rozine ali klinčki za oči
- Javorjev sirup za premaz
Postopek
- čico segrejemo na 180°C in pomokamo velik pravokoten pekač.
- V skledi zmešamo moko, sol in vinski kamen. V mešanico nadrobimo mrzlo maslo in dodamo ohlajen rastlinski napitek. Na hitro zgnetemo, da dobite enotno testo.
- Testo prevrnemo na pomokano površino in razdelimo na 3 enake dele.
- Za sladko gnezdece vzamemo en del testa in ga razvaljamo v pravokotnik na pol cm debelo, namažemo z maslom ter potresemo s pehtranom in sladkorjem. Zvijemo ter zvitek preprežemo po dolžini. Oba dela zvitka nato prepletemo med seboj tako, da je vidna notranja prerezana stran s pehtranom. Oblikujemo v gnezdece in položimo na pekač.
- Za slano gnezdece ponovimo postopek, namesto sladkorja in pehtrana pa uporabimo čemaž, bučna semena ter sol.
- Iz tretjega dela testa oblikujemo ptičke. Testo razdelimo na tri dele, vsakega razvaljamo v podolgovat svaljek, ki ga zavežemo v vozel in oblikujemo kljun ter rep. Za oči uporabimo rozine, klinčke ali kakavova zrna.
- Gnezdeca in ptičke postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 25 minut, da rahlo porjavijo.
- Pečene ptičke lahko po želji premažemo z javorjevim sirupom za lesk.
Opombe
Gnezdeca in ptički so najboljši še rahlo topli. Ker testo ne vsebuje kvasa se hitreje izsuši, zato odsvetujemo daljše shranjevanje.
*Priporočamo uporabo ovsenega ali mandljevega napitka za Vato in Pitto ter mandljevega napitka za Kapho.
**Sharkara je ajurvedski trsni sladkor, ki ne vznemirja doš. Kupite ga lahko prek spleta.