Začinjen bučni puding
Prehodi med letnimi časi so vedno čarobni, sploh ko se poletje počasi prevesi v jesen. Vročina že popušča, v zraku je čutiti dinamično energijo Vate, na vrtu pa še vedno vztrajajo nekateri poletni pridelki, medtem ko lahko istočasno že obiramo sadove zgodnje jeseni.
Začinjen rižev puding s hokaido bučo in cvetovi kapucinke v sebi združuje najboljše kar nam narava ponuja v tem času. Izbrane začimbe pripomorejo k še slajšemu okusu in poskrbijo, da je jed primerna za vse tri doše. Pri pripravi pudinga bodite pozorni, da se ta ohladi na sobno temperaturo, preden ga osladkate z medom. Le na ta način boste ohranili njegove zdravilne lastnosti. Ajurveda namreč močno odsvetuje segrevanje medu nad 40°C, saj naj bi bil v tem primeru zdravju celo škodljiv.
Začinjen bučni puding
Enostaven rižev puding s hokaido bučo in izbranimi začimbami za ajurvedski pozdrav jeseni.
Sestavine
- ¼ skodelice arborio riža
- 1 in ¼ skodelice riževega mleka
- 1 skodelica hokaido buče narezane na centimetrske kocke
- ¾ čž cimeta
- ½ čž mletega kardamoma
- 1 čž naribanega svežega ingverja
- 1 – 2 žafranovi nitki,
- Ščepec črnega popra
- Ščepec himalajske soli
- Med
- Cvetovi kapucinke
- Stepena kokosova smetana – po želji
Postopek
- Riž operemo pod tekočo vodo. Žafran namočimo v 2 žlicah tople vode.
- Riževo mleko zavremo in mu dodamo riž, hokaido bučo ter ingver. Zmanjšamo ogenj in med občasnim mešanjem kuhamo 15 minut.
- Dodamo še ostale začimbe, dobro premešamo in kuhamo še nadaljnjih 5 – 10 minut, da dobimo kremasto zmes.
- Ohladimo na sobno temperaturo, osladkamo z žličko medu in okrasimo s cvetovi kapucinke, po želji pa lahko dodamo še žlico kokosove smetane.