Oves sodi med najbolj zdrava žita na svetu. Je odličen vir pomembnih vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. Raziskave kažejo, da ima oves številne koristi za zdravje in bi ga morali redno uživati.
Hranilna sestava ovsa je dobro uravnotežena, saj je dober vir ogljikovih hidratov, vlaknin ter ima več beljakovin in maščob kot večina drugih žit. Vsebuje tudi veliko vitaminov (predvsem iz skupne B) in mineralov. Ne vsebuje glutena, je pa pogosto navzkrižno onesnažen z drugimi žiti, zato naj tisti z resno preobčutljivostjo na gluten uporabljajo samo certificiran oves brez glutena.
Pol skodelice suhih ovsenih kosmičev (priporočena porcija za odraslo osebo) vsebuje:
- mangan: 63,91 % priporočene dnevne vrednosti (PDV)
- fosfor: 13,3 % PDV
- magnezij: 13,3 % PDV
- baker: 17,6 % PDV
- železo: 9,4 % PDV
- cink: 13,4 % PDV
- folate: 3,24 % PDV
- vitamin B1 (tiamin): 15,5 % PDV
- vitamin B5 (pantotenska kislina): 9,07 % PDV
- manjše količine kalcija, kalija, vitamina B6 (piridoksin) in vitamina B3 (niacin)

Oves vsebuje tudi visokokakovostne beta glukan vlaknine, ki med drugim pripomorejo k:
- večjemu občutku sitosti in posledično izgubi telesne teže
- znižanju holesterola v krvi
- znižanju ravni krvnega sladkorja
- razvoju dobrih bakterij v črevesju
- ureditvi prebavnih težav (zaprtju)
Oves prav tako vsebuje veliko močnih antioksidantov, vključno z avenantramidi. Te spojine lahko pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka in delujejo protivnetno.
Z ajurvedskega vidika ovsu pripisujemo lastnosti: mehak, težek, lepljiv, hladen in sladek. Te lastnosti so še bolj izrazite, ko govorimo o kuhanih ovsenih kosmičih, nekoliko manj pa ko gre za suhe ovsene kosmiče in moko.
Zaradi tega in prevladujočega sladkega okusa so ovseni kosmiči še posebej dobre za Vato in Pitto, nekoliko manj pa za Kapho, če se ne uživajo pravilno. Tisti s prevladujočo Kapha konstitucijo naj tako ovsenim kosmičem dodajo tople začimbe, kot so ingver, črni poper, cimet in kardamom, prav tako pa je zanje boljše, da se izogibajo ovseni kaši z veliko dodanega sladkorja in maščobe. Raje naj kosmiče samo prelijejo z (rastlinskim) mlekom ali pa oves uživajo v obliki pečenih oddelkov iz ovsene moke.

Ker telo hladijo, so ovseni kosmiči še posebej primerna izbira za polenti zajtrk ali malico. Ne glede na to kako zdrav je oves, pa vemo, da isti zajtrk vsak dan hitro postane dolgočasen. Zato smo pripravili 5 okusnih receptov z ovsenimi kosmiči, kot jih zagotovo še ne poznate. Brezplačno si jih lahko prenesete spodaj
