Kaj jesti za zajtrk, da bomo kos izzivom prihajajoče jeseni

Šolsko leto se pričenja, s seboj pa prinaša tudi nove izzive. Topli poletni dnevi so za nami, nove obveznosti pa kličejo po prehrani, ki nam bo dala dovolj energije za celodnevno aktivnost.

Zajtrk igra pomembno vlogo pri tem, kako se počutimo čez dan. Hranljiv in uravnotežen jutranji obrok vam bo pomagal, da boste kos izzivom, ki vas čakajo. Kakšen zajtrk izbrati, da bi to dosegli, pa je odvisno tudi od trenutnega obdobja.

Ajurveda v prvih jesenskih tednih  priporoča lahke, a kljub temu hranljive obroke. Čeprav smo še vedno v Pitta obdobju, pa se to počasi že poslavlja. V naravi lahko že opazimo prve znake naraščajoče Vate, ki nastopu čez dober mesec. Zato je pomembno, da prehrano postopoma že prilagajamo spremembam okoli nas. Življenje v skladu z naravnimi ritmi je namreč ključ do dobrega počutja.

Šolske in službene obveznosti po koncu počitnic od nas zahtevajo ponovno prilagajanje na delovni ritem, zato moramo paziti, da nas naše navade pri tem podpirajo. Novo šolsko leto prinaša številne neznanke, zagotovo pa bo potekalo precej drugače kot smo bili do sedaj navajeni. Nenehne spremembe in negotovost lahko porušijo naše notranje ravnovesje in vodijo do slabšega počutja, stresa in izčrpanosti. Z ajurvedskega vidika so to faktorji, ki najbolj vznemirjajo Vata došo, katere obdobje je pred nami.

Dnevni ritem in prehrana 

Pri skrbi za dobro počutje, umirjenost in stabilnost si lahko pomagamo z dnevnim ritmom in pravilno prehrano.

Umirjena, a ne lenobna jutranja rutina in hranljiv zajtrk sta najboljši način za začetek dneva. Zgodnje vstajanje in raztezanje ali zmerno intenzivna telovadba nas bosta zbudila, lahek, najbolje kuhan zajtrk na osnovi žit pa nam bo dal energijo za dnevne izzive ter nam pomagal, da se umirimo. Žita namreč v ajurvedi veljajo za hranljivo živilo, nežno sladkega okusa, ki je še posebej dober za Vato.

Khir ajurvedski puding VPK

Za umirjanje napetosti, večanje občutka varnosti ter odpravljanje stresa ajurveda priporoča uživanje žit pa tudi mleka in mlečnih izdelkov. 

Kot izjemno hranilno živilo je mleko dobro predvsem za otroke, starostnike in tiste, ki se soočajo z izčrpanostjo. Mleko in mlečni izdelki se dobro ujamejo z žiti in začimbami, medtem ko kombinacije s svežim sadjem in oreščki (z izjemo mandljev) niso priporočljive. Mleko je namreč tudi težko in hladno in lahko povzroča nastanek sluzi, sploh če ga uživamo mrzlega. V izogib temu, ajurveda priporoča, da ga uporabljamo samo toplega ob dodatku začimb, kot npr. kardamom.

Pomembno je tudi kakšno mleko izberemo. V Indiji, od koder izhaja ajurveda velja krava za sveto žival, zato je tako mleko povsem drugačno od mleka pridelanega na farmah, kjer z živalmi ravnajo nehumano. Pitje slednjega ne prinaša nobenih koristi za zdravje. Če uživate mleko, izberite domače, nehomogenizirano mleko. Le tako vsebuje življenjsko energijo oz. Prano in blagodejno vpliva na telo.

Tisti, ki mleka ne uživate, ga jeseni nadomestite z mandljevim napitkom, ki ima podobne lastnosti. Tudi mandlji namreč na telo delujejo kot tonik in pomlajevalo ter imajo kot satvično živilo pomirjujoč učinek na naš um.

Ajurvedski pudingi za zajtrk ali malico 

MadhuraVita BIO ajurvedski pudingi – khirji na osnovi žit z dodatkom začimb se dobro kombinirajo tako z rastlinskimi napitki, kot z mlekom, saj že vsebujejo začimbe, ki pomagajo pri njegovi prebavi. Khirji so odlična izbira za zdrav in okusen zajtrk (ali lahko sladico).

Pripravljeni so:

  • iz brezglutenskih žit*,
  • brez dodanega sladkorja,
  • konzervansov in
  • sestavin živalskega izvora.

S svojo posebno sestavo uravnavajo vse tri doše oz. osnovne energije in tako poskrbijo za harmonijo in vitalnost telesa. Primerni so prav za vse. Izbrane začimbe še poudarijo blagodejne učinke uporabljenih sestavin, ugodno delujejo na prebavo in obogatijo okus khirjev.

Khir Mandlji & kardamom predstavlja hranljiv obrok, ki s svojim nežnim okusom pričara občutek domačnosti in topline, marsikomu pa v spomin prikliče spomine na otroške dni.  Kardamom in mandlji so nepogrešljiva sestavina ajurvedskih sladic, za pridih slovenske tradicije pa smo ta khir osnovali na koruznem zdrobu.
 

Najmlajšim še posebej tekne pripravljen z mlekom in dodano žličko medu, za vegansko različico pa priporočamo uporabo mandljevega napitka, medtem ko lahko med nadomestite z javorjevim sirupom.

Mešanico za khir lahko uporabite tudi za pripravo enostavnega, hitrega, a izjemno okusnega kolača s (kokosovim) jogurtom. Recept najdete tukaj.

 

Khir ajurvedski puding mandlji in kardamom

Comments are closed.