Ledena kava je pijača, s katero se marsikdo rad razvaja v vročih (pa tudi manj vročih) dneh. In prav je tako, dokler je to nekaj, kar uživamo občasno. Z vidika ajurvede je namreč klasična ledena kava zelo težka za prebavo in lahko povzroči neravnovesja v telesu. Mrzel sladoled in mleko ter veliko sladkorja vznemirjajo Kapho in Vato ter lahko zasluzijo telo, kofein v kavi pa vznemirja vse doše, še posebej Vato in Pitto.
Zato smo pripravili malce drugačen recept za ledeno kavo, v kateri lahko uživate brez slabe vesti in neugodnih posledic za telo. Namesto prave kave smo uporabili ajurvedsko začimbno kavo, ki nam da energijo brez vznemirjenja in živčnosti, začimbe pa dodajo prijeten okus in aromo.
Ledena kava po ajurvedsko
Za res vroče dni in visoko pitta energijo.
Sestavine
- 2 čž MadhuraVita BIO ajurvedske začimbne kave (navadne ali special)
- 1,5 skodelice vode
- 2 skodelici ovsenega mleka
- 1-2 žlici javorjevega sirupa
- Vaniljev sladoled*
Postopek
- Začimbno kavo skuhamo po navodilih in ohladimo na sobno temperaturo.
- Dolijemo hladno ovseno mleko in javorjev sirup.
Opombe
*Priporočam veganski sladoled, saj mrzlo mlečni izdelki lahko vodijo do nearvnovsja Kaphe. Sladoled naj bo sicer rezerviran za posebne priložnosti.