Prazniki ne morejo miniti brez sladkih dobrot! Tradicionalni piškoti so lahko zaradi mleka, jajc ter oreščkov precej težki za prebavo, saj vsebujejo več nezdružljivih kombinacij. To lahko povzroči občutek nelagodja v želodcu, zaspanost po jedi in pomanjkanje energije, dolgoročno pa vodi v nastanek Ame oz. toksinov telesu.
Za sladkanje brez slabe vesti (in slabega počutja) preizkusite naše orehovo-tahinijeve ajdovčke brez glutena, rafiniranega sladkorja ali olja. Prepričani smo, da vas bodo navdušili s svojim polnim okusom.
Orehovo-tahinijevi ajdovčki
Ajdovčki brez glutena, sladkorja in olja za uživanje v praznikih brez kančka slabe vesti.
Sestavine
- 100 g (10 žlic) ajdove moke
- 60 g (5 žlic) mletih orehov* + 25 g (2 žlici) za okrasitev
- 20 g (1,5 žlice) tahinija
- 1 čž cimeta
- 1 čž pimenta
- ščep soli
- 60 ml javorjevega sirupa
- 1-2 čž marmelade po potrebi (recept spodaj)
Marmelada
- 50 g (5 žlic) suhih češenj ali brusnic**
- 60 ml (4 žlice) vroče vode
Postopek
- Pečico segrejemo na 180*C.
- Suhe češnje ali brusnice namočimo v vroči vodi in pustimo nekaj minut, da se zmehčajo, nato jih zmiksamo s paličnim mešalnikom.
- V srednje veliki skledi zmešamo vse sestavine za piškote. Če se testo drobi, dodamo žličko ali dve marmelade iz suhega sadja.
- Oblikujemo za oreh velike kroglice, jih povaljamo v preostalih mletih orehih in v sredino vtisnemo luknjico, kamor nadevamo marmelado.
- Pečemo 12-15 minut v ogreti pečici.
Opombe
*Priporočamo, da orehe zmeljete sami v multipraktiku, saj tako izločijo več olja in se piškoti lažje oblikujejo. Če imate že mlete orehe, ki so bolj suhi, po potrebi dodajte žličko marmelade več v testo.
**Izberite brusnice slajene z jabolčnim sokom.