Pomlad je pravi čas za razstrupljanje telesa

Pomlad predstavlja začetek novega cikla, ko se narava prebudi in razcveti. Prisotna je močna življenska energija Kaphe, zato je to z ajurvedskega vidika tudi najboljši čas, da se lotimo razstrupljanja.

Številni pojem razstrupljanje oz. detoks povezujejo s prvimi tedni novega leta, ko so zaobljube o bolj zdravem prehranjevanju še sveže. Vendar pa mrzli zimski meseci po ajurvedi niso pravi čas za kakršnekoli oblike strogega posta ali hujšanja. Telo v tem času še vedno potrebuje precej energije za vzdrževanje toplote. Prav tako je to še vedno čas, ko v naravi prevladuje energija Vate, ki jo lahko preveč restriktivne diete, z malo maščobami in veliko grenke zelenjave, precej vznemirijo ter tako vodijo do neravnovesij.

Pozna zima in začetek pomladi pa že pozdravljata energijo Kaphe. Ta doša že v osnovi potrebuje lahko, nemastno hrano z veliko zelenjave, zato je to najboljši čas za razstrupljanje. Hkrati to obdobje sovpada s postnim časom med pustom in veliko nočjo, ko so že naši predniki tradicionalno uživali lažjo in manj mastno hrano brez mesa.

detoks juhica iz kopriv razstrupljanje
Ajurvedski detoks temelji na kitchariju, ajurvedski zdravilni rižoti. Kitchari velja za temelj ajurvedske kuhinje. Ta lahko prebavljiva kombinacija žit, stročnic ter izbranih začimb je primerna za vsak letni čas in vsakogar, saj uravnava vse tri doše.  Poznamo več različic te ajurvedske klasike, najbolj pogosta pa je kombinacija belega basmati riža in mung dala. Jed nas nahrani, hkrati pa ne obremenjuje naše prebave, ter tako pomaga pri izločanju toksinov.

Kako poteka?

Ajurvedsko rastrupljanje, ki ga lahko opravite doma je blaga oblika detoksa in je primerno za vse zdrave posameznike. V primeru kakršnihkoli zdravstvenih težav pa se pred tem posvetujte z zdravnikom ali certificiranim ajurvedskim svetovalcem.

Celoten proces ne zajema zgolj aktivnega detoksa, temveč vključuje tudi pripravo in po koncu počasen prehod nazaj v normalen ritem. Obe fazi sta zelo pomembni, saj so hitre spremembe diete lahko za telo prevelik šok.

 

 

 

1. Priprava

Vsaj tri dni pred pričetkom pravega razstrupljanja začnite telo počasi privajati na lažjo in nepredelano hrano.

Iz prehrane izključite kavo in druge izdelke, ki vsebujejo kofein (pravi čaj, kakav, čokolada), alkohol, meso, mlečne izdelke, jajca, rafiniran sladkor in moko, konzervirano in hitro hrano, odpovejte pa se tudi cigaretam.

Uživajte predvsem veliko sadja, zelenjave, polnovrednih žit, stročnic, oreščkov in semen. En obrok na dan naj predstavlja kitchari.

2. Aktivno razstrupljanje

Ta del vključuje uživanje enostavne monodiete, ki temelji na kitchariju. Sledite lahko receptu desno, tisti s pretežno Pitta in Kapha konstitucijo pa lahko izberejo tudi kombinacijo rjavega basmati riža in mungo fižola (neoluščenih zrn) ter zmanjšajo ali za nekaj dni tudi povsem izpustijo uporabo maščob.

Za še boljše rezultate lahko hkrati z uživanjem kitcharija izvajate oljno masažo telesa abhyango in zmerno telovadite (joga, raztezanje,..)

Pravo razstrupljanje naj traja 3-7 dni, odvisno od vašega počutja (in volje). Bolje je v tej fazi ostati manj časa in nato počasi preiti nazaj na bolj raznoliko prehrano, kot tu vztrajati predlogo, nato pa izpustiti zadnji del procesa, ter takoj preiti na vsa živila, ki smo jih uživali pred pričetkom raztrupljanja. To bi bil namreč za telo prevelik šok, učinki pa bi bili pravzaprav ravno nasprotni.

 

Podrobna navodila z recepti, nakupovalnim seznamom in številnimi napotki lahko najdete v našem Vodniku za spomladansko razstrupljanje po ajurvedsko.  

3. Ponovna vzpostavitev raznolike diete

Po koncu aktivnega razstrupljanja telo potrebuje nekaj časa, da se vrne v svoj normalen ritem. Prebavni sistem se v dneh uživanja Kitcharija navadi na lahko in hitro prebavljivo hrano, zato je potrebno postopno uvajanje bolj raznolike (in tudi težje) hrane. Le tako se izognemo morebitnim nevšečnostim, dokler si naš agni, oziroma prebavni ogenj ne povrne polne moči.

Pri izbiri živil se držite enakih načel kot pri pripravi na detoks. Po preteklih treh dneh pa postopoma uvedite še preostala živila (gluten, mlečne izdelke itd.). Kavi, alkoholu, rafiniranemu sladkorju in cigaretam, pa se je dobro izogibati v čim večji meri tudi po preteku tega obdobja.

Comments are closed.