Pumpkin spice latte oz. kava z začimbami in bučnim pirejem čez lužo malodane simbolizira jesen. Najdemo ga lahko na vsakem koraku, njegovi okusi pa so navdihnili še celo morje sladkih receptov. Večina receptov je polna sladkorja in pripravljena s kravjim mlekom, kar v kombinaciji s pravo kavo vodi do zakisanja telesa, prav tako pa povzroči hiter dvig in nato nenaden padec energije. Zato smo pri Ajurviti pripravili bolj zdravo različico tega napitka, a zato nič manj okusno. Za osnovo smo uporabili kar našo Ajurvedsko začimbno kavo, ki že vsebuje vse potrebne začimbe.
Pumpkin spice latte
Ajurvedski kavni nadomestek z začimbami in bučnim pirejem za okus jeseni v skodelici.
Sestavine
- 1 skodelica vode
- 3-4 žličke ajurvedske začimbne kave (Diši po kavi ali Diši po kavi special)
- 1 skodelica rastlinskega napitka po izbiri (ovseni, mandljev, rižev)
- ¼ skodelice bučnega pireja*
- Javorjev sirup po okusu
- Cimet za okras
Postopek
- Vodo zavremo in v njej skuhamo ajurvedsko začimbno kavo po navodilih na embalaži.
- Rastlinski napitek segrejemo in po želji spenimo s penilcem mleka ali paličnim mešalnikom.
- Kavo zmešamo z bučnim pirejem in nalijem v skodelico. Dolijemo še rastlinski napitek in po želji sladkamo z javorjevim sirupom.
- Potresemo s cimetom za okras.
Opombe
* Bučni pire pripravimo iz pečene buče, ki jo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Lahko pa uporabimo tudi kupljen pire (na voljo v prodajalnah z zdravo prehrano, npr. DM).