Triphala – čudežna moč treh sadežev

Triphala je tradicionlana ajurvedska zeliščna mešanica, ki jo sestavljajo trije sadeži: amalaki, bibhitaki in haritaki. Od tod tudi njeno ime – Triphala namreč dobesedno pomeni trije sadeži.

Kako nam Triphala lahko pomaga

Kombinacija treh sadežev pomirja vse tri doše, harmonizira telo in je varna tudi za daljšo uporabo. Triphala se najpogosteje uporablja kot blag tonik za črevesje, saj spodbuja redno prebavo.

Vsi njeni pozitivni učinki na zdravje:

✅ Izboljšuje prebavo in pomaga pri težavah kot so napenjanje, vetrovi, zaprtje in razdražljivo črevesje.

Ohranja zdravo črevesno floro in izboljšuje absorpcijo hranil.

Deluje kot rasayana – obnavlja in hrani tkiva od znotraj.

✅ Podpira zdravje dihal, predvsem je uporabna pri mokrem kašlju s sluzjo.

Pomaga pri čiščenju krvi in vnetnih stanjih kože.

Deluje protimikrobno in protibakterijsko.

Pomaga znižati slab holesterol.

Uporablja se za vzdrževanje zdrave telesne teže.

Podpira zdravje zob in dlesni ter jo lahko uporabljamo kot ustno vodico.

Z njo si lahko izpiramo razdražene in vnete oči, saj jih pomiri.

Je močan antioksidant.

Vsak izmed treh sadežev, ki sestavljajo Triphalo pripomore k njenemu pozitivnemu učinku na zdravje, posebej pa imajo tudi svoje lastnosti.

Amalaki

Amalaki ali indijska kosmulja je adaptogen, ki s svojim hladilnim učinkom pomirja Pitto (pomirja pa tudi Vato in Kapho) in blagodejno učinkuje na jetra in imunski sistem, saj vsebuje izjemno veliko vitamina C – celo do 20krat več kot pomaranča.  Pri nas je poznan tudi pod imenom Amla. Gre za plodove kislega, ostrega okusa in vlaknaste strukture, ki rastejo na srednje velikih drevesih po vsej Indiji.

Njegova posebnost je, da vitamin C, ki ga vsebuje, stabilizirajo tanini, ki pomagajo ohranjati vsebnost vitamina tudi med predelavo. Poleg tega vsebuje tudi vitamina A in E ter železo in kalcij.

Amla in njen izvleček se v ajurvedi uporabljata:

  • pri zaprtju,
  • za odpravo toksinov
  • za krepitev imunskega sistema,
  • za močne kosti, lase in nohte,
  • za uravnavanje krvnega sladkorja,
  • za izboljšanje cirkulacije,
  • za pomiritev.

Bibhitaki

Bibhitaki so plodovi velikega drevesa, ki raste v jugovzhodni Aziji. Pomirja Kapho in z njo povezane težave kot so obolenja dihal in presežek sluzi v telesu. Prav tako se v ajurvedi  pogosto uporablja pri sladkorni bolezni in motnjah v uravnavanju krvnega sladkorja. Vsebuje namreč veliko galne in elagične kisline, ki ugodno vplivata na raven sladkorja v krvi, občutljivost na inzulin in telesno težo.

Haritaki

Haritaki so majhni plodovi drevesa, ki raste na Bližnjem vzhodu, v Indiji, na Kitajskem in Tajskem. Haritaki je ogrevalen in pomaga odstranjevati toksine iz telesa, dobro pa učinkuje na vse tri doše. Ima močne antioksidativne in protivnetne učinke. Izmed vseh treh sadežev ima najmočnejši očiščevalni učinek in se že dolgo uporablja za zdravljenje prebavnih težav, uporaben pa je tudi pri prekomerni telesni teži.

Kako jemljemo Triphalo

Triphala se lahko jemlje v obliki prahu ali tablet in čeprav so slednje morda za marsikoga bolj priročne, pa kljub vsemu priporočamo, da Triphalo preizkusite tudi v prahu.

Razlog za to je v njenem okusu – vsebuje namreč kar 5 od 6 okusov, ki jih pozna ajurveda: sladek, kisel, trpek, grenak in pekoč, manjka pa slan. Kar  jo dela res posebno je  to, da se okus, ki ga zaznavamo, spreminja glede na stanje našega organizma.

Na začetku večina okuša grenak in kisel okus, ko so doše popolnoma v ravnovesju pa naj bi jo okušali kot sladko.

Jemljemo jo pred spanjem na prazen želodec. 1/2 žličke triphale prelijemo z 1,5 dcl vroče vode in spijemo, ko se ohladi. Nekateri jo raje vzamejo takoj zjutraj, zlasti če zaradi jemanja pred spanjem ponoči pogosto hodijo na stranišče.

Možni stranski učinki

Triphala je naravna formula za razstrupljanje, pri čemer se toksini sproščajo iz globljih tkiv . Pri čiščenju se toksini neredko sproščajo iz globljih tkiv in vstopajo v krvni obtok, da bi se izločili iz telesa. To lahko pri določenih posameznih povzroči začasno poslabšanje počutja, kot so vetrovi, razdražen želodec, driska, pa tudi glavobol in slabost.

V tem primeru zmanjšajte odmerek ali prenehajte z jemanjem dokler simpotmi ne izzvenijo, preden ponovno poskusite. Če se simptomi ponovijo, je najbolje, da prenehate z uporabo in se posvetujete z ajurvedskim zdravnikom ali certificiranim ajurvedskim svetovalcem.

Če ste noseči, dojite ali jemljete zdravila za redčenje krivi se pred jemanjem posvetujte z zdravnikom.

Uživanje priporočamo v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestek za uravnoteženo in razn

Comments are closed.