Trpek okus sestavljata elementa zraka in vode in ima hladilen učinek na telo, post prebavni učinek pa je v nasprotju s tem pekoč. Za trpek okus je značilen suh občutek, ki ga pusti na jeziku in je posledica taninov v živilih. Velikokrat je trpek okus prisoten skupaj s sladkim ali kislim okusom. Zaradi njegove suhosti ta okus vznemirja Vato, vendar pomirja Pitto in Kapho.  Najdemo ga v kutinah, granatnih jabolkih, kakijih, špargljih, stročjemu fižolu, čičeriki in kurkumi.

Trpek okus pomaga pri odpravi odvečne vlage iz telesa, spodbuja strjevanje krvi in celjenje ran ter spodbuja absorpcijo. Zaradi njegove lastnosti, da veže in suši pomaga tudi pri pretiranem potenju in diareji. Prav tako pomaga pri tonifikaciji tkiv. V primernih količinah pomaga pri tem, da se počutimo stabilni, prizemljeni in zbrani.

Šparglji trpek okus

Pretirano uživanje lahko vodi do občutka suhih ust ter posledično težav pri govoru. Ker krči tkiva, lahko pride celo do krvnih strdkov. Pretiravanje s trpkim okusom lahko nadalje pogasi prebavni ogenj in s tem poslabša prebavo ter vodi do napihnjenosti, napenjanja in zaprtosti. Preveč trpkega okusa spodbuja občutke strahu, nespečnost, nervozo, depresijo, rigidnost in zamere.