Toskanski ohrovt spada med tista živila, ki bodo našemu telesu pomagala, da se pripravi na pomlad. Grenak okus in veliko prehranskih vlaknin pomagata pri redni prebavi in odplavljanju strupov iz telesa.
Visoka vsebnost vitaminov in mineralov hkrati pomeni, da z uživanjem ohrovta v telo vnesemo nujno potrebna hranila. Ajurveda ohrovt opisuje kot hladen in lahek, zato je še posebej primeren za Pitto in Kapho, Vata pa ga mora dobro skuhati, da je ne vznemiri.
Tokrat z vami delimo malce drugačen recept za pripravo toskanskega ohrovta. Odlično se poda kot priloga začinjenemu dalu in basmati rižu. Zaradi dodatka kokosa je recept še posebej primeren za Pitto. Tople začimbe poskrbijo, da ohrovt lahko uživata tudi Kapha in Vata, ki pa naj bosta zmerni pri uporabi kokosa.
Zasnežen toskanski ohrovt

Lahka zelenjavna priloga za Kapha obdobje! Toskanski ohrovt je kot nalašč za rahlo spomladansko razstrupljanje, izbrane začimbe v receptu pa poskrbijo, da je primeren za vse tri doše.
Sestavine
- 5-7 listov toskanskega ohrovta
- ½ žlice gheeja
- ¼ čž črnih gorčičnih semen
- ¼ čž mletega koriandra
- ¼ čž mletega kumina
- ščep črnega popra
- 2 žlici kokosovih kosmičev
- Ščep soli
Postopek
- Ohrovt operemo in narežemo na trakove.
- V posodi z debelim dnom na suho prepražimo gorčična semena,
da popokajo. Posodo odstavimo z ognja in dodamo začimbe v prahu ter ohrovt. - Premešamo in pražimo še 2 minuti, nato zalijemo z 2-3 žlicami vode in postavimo nazaj na ogenj, da zavre.
- Znižamo temperaturo na srednjo in kuhamo še cca. 10 minut.
- Tik pred koncem solimo in potresemo s kokosovimi kosmiči ter malce črnega popra.
- Postrežemo z basmati rižem in začinjenim dalom.