Zdravo službeno kosilo

Dandanes služba zavzema večji del dneva in po navadi je vsaj en dnevni obrok na vrsti med delovnim časom. Vedno daljši delovnik je pripomogel k temu, da v veliko primerih pravzaprav sploh ne gre več za malico, temveč kar za kosilo. Prehrana v službi lahko tako za marsikoga predstavlja stres, saj se soočajo s pomanjkanjem časa, pa tudi idej za zdrav in hranilen obrok.

Kljub hitremu ritmu življenja pa je priporočljivo, da je tudi službena malica oz. kosilo zdravo, okusno in hranilno. Naj to ne bo zgolj na hitro zaužit rogljiček ali jogurt za računalniškim zaslonom. Da boste tudi med delovnim tednom poskrbeli za svoje zdravje in vitalnost, smo za vas pripravili nekaj kratkih napotkov za prehranjevanje v službi po načelih ajurvede:

  • Če ste v službo do poznih popoldanskih ur, poskrbite, da bo vaša malica ali bolje rečeno kosilo dovolj velika, da po vrnitvi domov ne boste pretirano lačni. Prebavni ogenj je najmočnejši čez dan, popoldne in zvečer že slabi. Zato veliki obroki po koncu delovnega dne z ajurvedskega stališča niso priporočljivi in lahko vodijo do slabe prebave in pridobivanja telesne teže.
  • V kolikor je le mogoče, si pripravite malico oz. službeno kosilo doma, najbolje zjutraj pred odhodom v službo. Če imate na delovnem mestu možnost, da kaj malega skuhate, jo vsekakor izkoristite. Tako boste poskrbeli, da bo hrana čimbolj sveža in polna življenjske energije oz. prane.
  • Pozabite na mikrovalovno pečico. Čeprav je t.i. food prep zadnje čase zelo popularen, pa ajurveda odsvetuje pogrevanje stare hrane (nikakor pa ne v mikrovalovki). Raje si zjutraj skuhajte enostaven obrok, hrano pa spravite v termo posodo. Pri izbiri le-te bodite pozorni na čas, ko živila v njej ostanejo topla. Najboljše posode obdržijo živila topla tudi do 12 ur. Čeprav tega verjetno ne boste potrebovali, pa visoka temperatura (nad 63*C) prepreči razmnoževanje bakterij.
  • Ne jejte za pisalno mizo. To se morda na začetku zdi ko misija nemogoče, vendar si vsak zasluži pol ure, da v miru zaužije malico oz. kosilo. Pri jedi bodite pozorni na to kar jeste, kakšen okus ima hrana. Vzemite si čas, da zaužito dobro prežvečite in tako poskrbite za lažjo prebavo. Več o pravilih prehranjevanja si lahko preberete tukaj.
  • Če imate možnost, si privoščite kratek, 15 minutni sprehod po jedi. Tako boste še bolj spodbudili vaš prebavni ogenj, vi pa se boste nadihali svežega zraka in za nekaj trenutkov pozabili na stres v službi.

Največji in najtežji korak je zagotovo priprava svežih obrokov doma, je pa med vsemi tudi najpomembnejši. Ajurveda namreč toplo priporoča uživanje čimbolj sveže pripravljene hrane.

Comments are closed.