Pravilna prehrana igra pomembno vlogo pri doseganju splošnega zdravja, saj po ajurvedi vse težave izvirajo iz naših prebavil, kar priznava tudi alopatska medicina. Znan je na primer Hipokratov rek: smrt tiči v črevesju. Ajurveda, prehrana in zdravje so tako neločljivo povezani.

Vzdrževanje močnega prebavnega ognja je tako ključno za doseganje dobrega počutja in vitalnosti. Tri doše, Vata, Pitta in Kapha določajo moč prebavnih encimov oziroma agnija, kot tudi živila, ki naj bi jih uživali. Ajurveda velik poudarek daje tudi pravilni pripravi in kombinaciji živil med seboj.  

Splošna priporočila za zdravo prehranjevanje

1. Jejte, ko ste lačni

In ne ker vam je dolgčas, ali ker jedo tudi drugi. Pomembno je, da naslednji obrok zaužijemo šele, ko prebavimo prejšnjega, saj v nasprotnem primeru zmotimo prebavni proces kar veča možnosti za nastanek toksinov.

2. Kosilo naj bo največji dnevni obrok

Zaužijte ga med 12. in 14. uro, saj energija Pitte poskrbi, da je prebavni ogenj ali agni najmočnejši ravno v tem času. Močni prebavni encimi bodo poskrbeli za dobro prebavo in vsesplošno dobro počutje. Kosilo poskušajte pojesti v miru. Če ste v službi je to lahko precej zahtevno, zato smo vam pripravili nekaj predlogov za čim manj stresen služben obrok.

3. Večerja naj bo lažja kot kosilo

Prebavni ogenj je takrat že šibkejši.  Priporočljivo je večerjati dovolj zgodaj, vsaj tri ure pred odhodom v posteljo. Tako boste poskrbeli za boljšo prebavo in mirnejši spanec.

grahovi žepki

4.  Ko jeste, bodite umirjeni in se povsem posvetite jedi

Vzemite si čas. Ne glejte televizije oz. računalnika, prav tako ne jejte, ko ste jezni, žalostni, napeti in vznemirjeni, saj v takem stanju ne morete dobro presoditi, kdaj ste siti, prav tako lahko močna čustva (predvsem negativna) negativno vplivajo na moč agnija, saj je fokus drugje.

5. Izogibajte se postani in večkrat pogreti hrani

Ta v sebi nima več življenjske energije oziroma prane.  Čeprav je t.i. food prep zadnje čase zelo popularen, pa ajurveda odsvetuje pogrevanje stare hrane (nikakor pa ne v mikrovalovki). Če čez dan nimate časa za kuhanje, je bolje, da si zjutraj skuhajte enostaven obrok, hrano pa spravite v termo posodo. Pri izbiri le-te bodite pozorni na čas, ko živila v njej ostanejo topla. Najboljše posode obdržijo živila topla tudi do 12 ur. Čeprav tega verjetno ne boste potrebovali, pa visoka temperatura (nad 63*C) prepreči razmnoževanje bakterij.

6. Bodite pozorni na to kaj in kdaj pijete

Ob jedi se izogibajte hladnim pijačam, ki pogasijo agni. Prav tako ni priporočljivo pitje velikih količin tekočine 30 minut pred in po obroku, saj s tem razredčite prebavne encime in oslabite njihovo zmožnost prebave hrane. Najbolje je piti zmerno, po požirkih že med samo jedjo.

7. Bodite zmerni

Ne prenajedajte se, saj to vodi do slabe prebave in drugih neželenih učinkov, kot so utrujenost, občutek teže v želodcu, povečanje telesne teže itd.

8. Uporabljajte začimbe

Te ne poskrbijo le za bolj okusno jed, temveč tudi spodbujajo dobro prebavo. Zmerni bodite edino pri uporabi pekočih začimb, predvsem čilija, ki se ga raje izognite, sploh poleti. Nekaj preverjenih kombinacij začimb in živil vključuje:

Mleko
+
Kardamom ali žafran
Sir
+
Črni poper
 
Stročnice
+
Kumin in lovor
 
Avokado
+
Črni poper, kamena sol in limona
Paradižnik
+
Koriander in kumin
Sadna solata
+
Ingver

Kako sestaviti jedilnik

Sestava jedilnika je povezana z izbiro živil glede na doše ter ajurvedskimi načeli kombiniranja živil. Ajurveda tako priporoča sledeče:

1. Jejte v skladu z došo

Jejte v skladu z došo, ki jo poskušate uravnovesiti ter s trenutnim letnim časom. Ajurveda opredeljuje tri osnovne življenjske energije oziroma doše: VatoPitto in Kapho. Te energije so prisotne v naravi, pa tudi v vsakem posamezniku, kjer se izražajo prek konstitucije.

Za uravnavanje Vate tako uživajte več korenske zelenjave, sladkega, sezonskega sadja in namočenega suhega sadja, riža, ovsa, pšenice (o ajurvedskem pogledu na gluten si lahko preberete v prispevku), oreščkov in semen, lahko prebavljivih stročnic, kot je mung dal, mlečnih izdelkov (če jih uživate) in zdravih maščob kot so maslo, ghee, kokosovo olje in avokado.

Če želite uravnovesiti Pitto v jedilnik vključite sočno sladko sveže in suho sadje (vendar se izogibajte citrusov), veliko zelenjave z izjemo razhudnikov, hladilna žita kot so riž, oves, pšenica, ječmen in pira, stročnice, nefermentirane mlečne izdelke (če jih uživate), sončnična semena, kokos in mandlje, ter zmerno količino zdravih maščob, predvsem kokosovo olje in avokado.

Kapho boste uravnovesili z uživanjem lahke hrane, kamor spada vsa zeleno-listna in grenka zelenjava, suha žita, kot so proso, ajda, polenta in ječmen, izmed stročnic dajte prednost čičeriki. Pri mlečnih izdelkih, sadju, oreščkih in semenih ter maščobah bodite zmerni. Na vašem krožniku pa se lahko znajde krompir, predvsem pa uporabljajte veliko začimb.

2. Izogibajte se nezdružljivim kombinacijam hrane

Te so težko prebavljive in lahko vodijo do nastanka toksinov. Za začetek lahko sledite nekaj osnovnim napotkom: 

  • Sveže sadje je priporočljivo jesti samostojno. Kuhano in suho sadje se lažje kombinira z drugimi živili.
  • Mleko (in določene mlečne izdelke) je najbolje jesti samostojno ali z nekaterimi žiti. Mleko v receptih za sladice raje nadomestite z rastlinskim napitkom.
  • Beljakovin (tako rastlinskih, kot živalskih) ni priporočljivo kombinirati med seboj.
  • Kuhane in presne zelenjave ni priporočljivo jesti v istem obroku. Solata skupaj z zelenjavno juho tako ni najboljša izbira.

Podrobneje si o kombiniranju živil po ajurvedsko lahko preberete v prispevku.

Solata z ajdovo kašo

Kako sestaviti uravnotežen obrok

Tipičen ajurvedski obrok sestavljajo žita, stročnice in zelenjava. Zaradi različnih lastnosti, ki jih pripisujemo posameznim došam, pa je razmerje med temi tremi živili različno za posamezne doše. Kakšna je uravnotežena sestava obroka oz. krožnika lahko ogledate spodaj. Za še večji blagodejni učinek živil na telo in dušo, pa lahko obrok postrežete na različno obarvanih krožnikih. Tudi barve namreč vplivajo na ravnovesje doš. Vati tako najbolj ustrezajo tople pastelne barve, Pitto bodo ohladile nežno zeleni in modri odtenki, Kaphi pa bodo najbolje dele poživljajoče rumene in oranžne barve.

Vata:
½ žita
¼ zelenjava
¼ stročnice

sestava obroka vata

Pitta:
½ beljakovine
¼ zelenjava
¼ žita

sestava obroka pitta

Kapha:
½ zelenjava
¼ žita
¼ stročnice

sestava obroka kapha

Kadar so doše v ravnovesju z osnovno  konstitucijo smo vitalni, ustvarjalni in polni energije. Zato je še kako pomembno, da nas naše dnevne navade podpirajo. To kar dnevno vnašamo v telo prek hrane in drugih čutnih zaznav nas vzdržuje v ravnovesju ali pa ruši.  Za vse velja, da naj bo prehrana pestra in raznolika, kar dosežemo z uživanjem vseh šestih okusov. Vendar pa je razmerje med njimi odvisno od doše, ki jo poskušamo uravnovesiti oziroma od naše osnovne konstitucije. Poleg razmerja med okusi, pa je pomembno tudi razmerje  med različnimi skupinami živil, ki se znajdejo na našem krožniku.