Ajurveda prepoznava telesno konstitucijo, ki jo določajo razmerja posameznih doš, Vate, Pite in Kaphe. Te določajo naše fizične lastnosti, določen vpliv pa imajo tudi na um in čustva. Vendar pa ajurveda poleg treh doš, ki primarno določajo fizično konstitucijo, prepoznava tudi tri energije, ki v prvi vrsti vplivajo na psihične lastnosti posameznika oziroma stanje uma. Te tri energije, oziroma stanja se imenujejo Satva, Rajas in Tamas.

Energije in vpliv na um

Satvična energija predstavlja zavedanje, čistost, kreativnost in jasnost. Ljudje s satvičnim umom so skrbni, ljubeči, pozitivni, polni veselja in jasnih misli. Navzven izražajo ljubezen in razumevanje ter se redko ujezijo ali vznemirijo. Satva je tako stanje ravnovesja.

Trud, napor, nemir, bolečina in pretiran poudarek na uživanju in razsipnosti so kvalitete Rajasa. Ljudje s prevladujočo rajastično energijo so egositični, agresivni, pretirano ambiciozni in radi nadzirajo druge. Stremijo k popolnosti, prestižu in moči ter za to trdo delajo. Vendar pa njihov um ni miren, soočajo se z občutki strahu pred neuspehom, jezo in zavistjo ter se hitro vznemirijo.

Tamas je energija teme, teže in posesivnosti. Ljudje, ki jim vlada Tamas se soočajo z lenobo, pohlepom, depresijo, pretiranim spanjem, hranjenjem ter pitjem. Njihov um je nemiren in se hitro utrudi, misli pa so temne in negativne.

zelišča mandala ajurveda
Za srečo, jasen um in harmonično življenje so potrebne vse tri energije, pomembno pa je, da so v ravnovesju. Satvična energija skrbi za jasno in kreativno razmišljanje ter miren um, kar pomaga pri iskanju rešitev za življenjske izzive. Za vpeljavo teh rešitev je potrebnega nekaj Rajasa, ki poskrbi za akcijo, medtem ko je za uspešen zaključen procesa, prizemljenost in stabilnost potrebno malce tamastične energije.
Dokler v umu prevladuje satvična energija, to vodi do sreče, umirjenosti, veselja in  zmožnosti reševanja vsakodnevnih izzivov. Vendar pa preveč rajasa ali tamasa poruši to ravnovesje in negativno vpliva na kvaliteto našega življenja. Na naravo uma in energijo, ki prevladuje v veliki meri vpliva hrana, ki jo uživamo. Tudi to se lahko razvrsti glede na energijo, ki v njej prevladuje. Pravilna prehrana tako ne vpliva zgolj na zdravje telesa, temveč pomaga vzdrževati tudi zdrav um in duha.

Satvas, rajas in tamas v prehrani

Satvično energijo

vsebujejo sveže pripravljena, nepredelana in pravilno začinjena živila. Polnovreden obrok vključuje ogljikove hidrate, beljakovine, vitamine in minerale v obliki zelenjave. Več o uravnoteženi sestavi obroka si lahko preberete tukaj. Satvična hrana zagotavlja dolgoživost, vitalnost, zdravje in veselje. Glede na prevladujočo došo, pri Vata konstituciji spodbuja razumevanje in sposobnost razmišljanja, pri Pitta konstituciji inteligenco in orientiranost k ciljem ter mirnost in sočutje v posameznikih s prevladujočo Kapha konstitucijo. 

Rajastična živila

so pretirano začinjena, pekoča, pretirano grenka, suha ali slana. Prav tako sem spadajo konzervirana in fermentirana živila, ter na sploh vsa živila, ki spravijo v skušnjavo ali preveč stimulirajo. Preveliko uživanje rajastičnih živil lahko vodi do psihičnih in čustvenih neravnovesij ter posledično žalosti, zaskrbljenosti ali celo bolezni. V posameznikih s prevladujočo Vata došo spodbujajo neodločnost in nemir, pretirano ambicioznost in željo po dominaciji pri prevladujoči Pitti ter posesivnost v Kaphah.

Tamastična živila

so postana, procesirana in pripravljena v naglici ali jezi. So težko prebavljiva in povzročajo težo v želodcu. V Vatah spodbujajo občutke depresije in anksioznosti, pri prevladujoči Pitta doši nasilnost in maščevalnost ter lenobo in trmo pri posameznikih s prevladujočo Kapho.

Tri energije za uravnoteženo prehrano

Osnovo prehrane naj predstavljajo:

ki so polna satvične energije.

Rajastična živila v majhnih količinah vam bodo pomagala uresničevati zastavljene cilje, medtem ko je malo tamastične hrane primerne kadar potrebujete  v življenje vpeljati več stabilnosti (ali ob preveč rajas energije).

Ajurvedski način prehranjevanja že v osnovi sledi zgornjim načelom in s tem skrbi za celostno zdravje.

Pri Ajurvita posebno pozornost namenjamo temu, da so vsi naši izdelki pripravljeni s skrbnostjo in ljubeznijo iz svežih, ekoloških sestavin in polni satvične energije, ki bo v vaše življenje prinesla mir, srečo in veselje.

Khir ajurvedski puding mandlji in kardamom

BIO AJURVEDSKI IZDELKI

Preverite našo ponudbo BIO izdelkov za zajtrk, malico ali sladico, skrbno pripravljenih po ajurvedskih načelih za vitalnost in dobro počutje.

V TRGOVINO