Popraznični detoks po ajurvedsko

Januar je tradicionalno čas, ko se po težki in obilni praznični hrani številni odločijo za detoks in bolj zdravo prehranjevanje.

In čeprav je po decembrskih dobrotah priporočljivo našemu želodčku privoščiti malce oddiha, 

ajurveda strogim postom ali drugim ekstremnim oblikam razstrupljanja ali hujšanja ni naklonjena,

sploh pa ne v prvih mesecih, ki so ponavadi najhladnejši del leta. Ne le, da takrat naše telo še vedno potrebuje dovolj energije za vzdrževanje toplote, poleg tega se še vedno nahajamo v Vata obdobju, ki prva tako zahteva sicer lahko, a kljub vsemu hranljivo prehrano.

Detoks v pravem pomenu besede tako ajurveda priporoča v pomladnih mesecih, ko prevladuje energija Kaphe, prav tako pa je takrat na voljo več sezonske zelenjave, ki nam pomaga pri odplavljanju strupov iz telesa, kot so šparglji, regrat, čemaž,…

toskanski ohrovt

Prehrana za ravnovesje

Kljub temu pa lahko za ponovno vzpostavitev ravnovesja in ureditev prebave v začetku leta izvedemo blago razstrupljanje oz. delni post. V tem času se prehranjujemo pretežno z zelenjavo in lahko prebavljivimi žiti ter nekaj stročnicami. Poudarek dajemo temno zeleni zelenjavi in kitchariju – ajurvedski zdravilni rižoti, kot nalašč za lahko kosilo ali večerjo.

Izogibamo se mastni in težki hrani, kofeinu, dodanemu sladkorju, jajcem, mesu, mlečnim izdelkom, oreščkom v večjih količinah, surovi zelenjavi (ki je težje prebavljiva kot kuhana) ter zelo sladkemu sadju, kot so npr. banane. Prav tako je za čas blagega detoksa priporočljivo zmanjšati uživanje glutena (ki ga sicer ajurveda ne odsvetuje).

Uživamo več

Zelenolistnate zelenjave:
toskanski in kodrolistni
ohrovt, blitva, špinača,
cikorija, rukola …

Brezglutenskih žit: basmati
riž, kvinoja, prosena kaša,
ajdova kaša.

Lahko prebavljivih
stročnic: mungo fižol in
mung dal.

Začimb za uravnavanje
prebave: kumin, koriander,
kurkuma, ingver, komarček
Kuhanih in toplih obrokov.

 

Zmanjšamo uživanje

Živalskih izdelkov: meso,
jajca, mleko (izjema ghee).

Mastne hrane: olja, oreščki
v prevelikih količinah.

Sladkorja, vključno z zelo
sladkimm sadjem (npr.
banane).

Kofeina: kava, črni, zeleni
čaj, čokolada.

Glutena oz. izdelkov iz bele
moke.

Surove zelenjave

Obroki naj bodo zmerno veliki, tako da nismo lačni, vendar se tudi ne prenajedamo. Za zajtrk so primerne razne kaše, kosmiči brez dodanega sladkorja ali sadni kompoti, kosilo naj sestavlja uravnotežen krožnik z zelenjavo, žiti in stročnicami oz. kitchari, za večerjo pa so najbolj primerne zelenjavne juhe. Za boljšo prebavo lahko tekom dneva in med obroki po požirkih pijemo ingverjev čaj.

 

Preizkusite tudi naše  BIO instant kaše brez sladkorja brez dodanega sladkorja za zajtrk ali pa se razvajajte z BIO ajurvedskimi pudingi iz brezglutenskih žit brez sladkorja za zdravo malico ali sladico.

 
Kitchari z rjavim rižem razstrupljanje detoks

Comments are closed.