Ajdova kaša z rozinami in tahinijem

Ajdova kaša s tahinijem pinit

Ajdova kaša z rozinami in tahinijem

Že naše babice so pripravljale sladke jedi iz ajdove kaše in suhega sadja ter oreškov. Tudi pri MadhuraVita se radi posladkamo s tem nepravim žitom, ki je ne samo okusno, ampak tudi izjemno hranljivo in z vitamini ter minerali bogato živilo. Vsebuje namreč tiamin, riboflavin ter druge vitamine B skupine, pa tudi železo, cink, magnezij, fosfor in selen, prav tako pa je odličen vir beljakovin.

Po ajurvedi ajda velja za suho in ogrevalno živilo, ki pomirja Kapho, dviguje pa Vato in Pitto. Zaradi teh lastnosti je še posebej primerna za pozni zimski čas in začetek pomladi, ki ju označujemo za Kapha obdobje oziroma za posameznike s presežkom Kaphe. Za ravnovesje vseh treh energij (Vate, Pitte in Kaphe) je pomembno, da uživamo živila, ki so po lastnostih nasprotna lastnostim doše, ki jo poskušamo uravnovesiti. Več o došah in njihovih lastnostih si lahko preberete tukaj.

Za okusen zimski zajtrk (ali večerjo) priporočamo ajdovo kašo skuhano v riževem ali ovsenem mleku z rozinami, cimetom in malce tahinija, ki poskrbi za modernejši pridih te sicer dobro poznane slovenske jedi, obenem pa uravnovesi vse tri doše.

[mpprecipe-recipe:3]

Ajdova kaša z rozinami in tahinijem

Recipe Card powered by WP Delicious

Comments are closed