Velika noč – prebujanje narave in nova, kreativna energija

Velika noč je čas novih začetkov, veselja in upanja. Veselimo se prihoda pomladi, vstajenja  in prebujanja novega. Tudi v naravi, ki slikovito zeleni, ptički pa glasno in vabljivo čivkajo na vejah. Z vidika ajurvede spada to pomladansko obdobje v Kapha del leta, ki ga prav tako zaznamujejo novi začetki. Prisotna je  sveža življenjska energija, ki je Kapha doši nikakor ne zmanjka.

Tokratna velika noč poteka v malce drugačnih okoliščinah, kot smo jih navajeni, a to ni razlog, da ne bi bili tudi letošnji prazniki polni dobre volje, veselja in optimizma!

Kreativno ustvarjanje v kuhinji (in drugod)

Za lahkotne in kreativne praznike smo tako za vas pripravili prav poseben, velikonočno navdihnjen recept za sladka ali slana gnezdeca! Za hitrejšo pripravo (in lažjo prebavljivost!) ne vsebujejo kvasa, pripravljeni pa so iz sestavin, ki se zagotovo skrivajo v vaši shrambi. 

Ker ajurveda zagovarja načelo lokalnosti pri izbiri živil, smo uporabili tudi dve tipično slovenski sestavini: pehtran za sladka in čemaž za slana gnezdeca – katera so vam ljubša?

Najmlajši kuharji se lahko pozabavajo z izdelavo prikupnih ptičkov iz testa. Uporabite isti recept za testo kot za gnezdeca.

Še več pomladnih ustvarjalnih idej za kreativno druženje pa lahko najdete tudi tukaj. Preizkusite se v izdelavi ptičjih hišic in krmilnic ali pa izdelajte ptička iz kolaža.

Čas velike noči je namreč tudi čas, ko se začenja gnezdenje ptic. Kako je to usklajeno z naravnimi ritmi si lahko preberete v prispevku.

velikonočna gnezdeca

Ajurvedski nasveti za lahkotne praznike

Če si praznikov kljub vsemu ne morete predstavljati brez potice, smo za vas pripravili nekaj trikov in namigov, ki bodo poskrbeli za to, da bo tudi ta precej težka jed prijaznejša do vašega želodčka.

Čeprav praznike ponavadi povezujemo z obilnimi obroki, pa preveč težke hrane vendarle ni priporočljivo. Kapha obdobje v katerem trenutno smo, je nasploh čas, ko naj bi jedli več lahke hrane, kot je veliko:

  • listnate zelenjave,
  • »suhih žit« kamor spadajo ajda proso, polenta in ječmen ter
  • začimb.

Več o tem, kaj je priporočljivo jesti za močna imunski sistem v spomladanskih mesecih pa lahko preberete v prispevku.

Tudi pri MadhuraVita delujemo v sozvočju z naravnimi ritmi, zato smo za vas pripravili linijo BIO Ajurvedskih izdelkov za zajtrk, ki sledijo spremembam v naravi in posamezniku. V tem obdobju tako priporočamo naslednje izdelke: 

Comments are closed.