Tahinijev napitek

Tahinijev napitek s cimetom

Tahinijev napitek za Vato

Tahini (sezamova pasta) in datlji veljajo za izredno hranilni živili in kot taki še posebej primerni za Vata obdobje, torej jesen in zgodnjo zimo ter posameznike s prevladujočo Vata konstitucijo. 

Čeprav je pri nas tahini najbolj poznan kot sestavina humusa ali kot polivka za zelenjavne jedi, pa se zaradi svojega nekoliko grenkega okusa odlično ujame tudi s sladkimi sestavinami. Je bogat s selenom in bakrom ter dober vir beljakovin, pa tudi zdravih maščob.  Pri nakupu bodite pozorni, da izberete tahini  brez dodatka sladkorjev ali drugih olj.

[mpprecipe-recipe:33]
Krema sladkega krompirja

Krema iz sladkega krompirja s pomarančo

Krema iz sladkega krompirja s pomarančo

Sladek krompir je ena izmed tistih sestavin, ki se odlično obnesejo tako v slanih kot sladkih jedeh. Čeprav sta si po imenu podobna, sladek krompir in navadni krompir nista v sorodu. Za razliko od krompirja, ki spada pod razhudnike in vznemirja predvsem Vata došo, jo sladek krompir pomirja, dobra izbira pa je tudi za Pitto in v zmernih količinah za Kapho. Poleg tega je dober vir prehranskih vlaknin, ki skrbijo za dobro prebavo, vitaminov (predvsem vitamina A) in mineralov kot so mangan, baker in kalij.

V kombinaciji s pomarančo in kokosovim jogurtom je okusen in hranljiv zajtrk ali lahka in zdrava sladica.

[mpprecipe-recipe:32]
Ledena kava po ajurvedsko

Ledena kava po ajurvedsko

Ledena kava po ajurvedsko

Ledena kava je pijača, s katero se marsikdo rad razvaja v vročih (pa tudi manj vročih) dneh. In prav je tako, dokler je to nekaj, kar uživamo občasno. Z vidika ajurvede je namreč klasična ledena kava zelo težka za prebavo in lahko povzroči neravnovesja v telesu. Mrzel sladoled in mleko ter veliko sladkorja vznemirjajo Kapho in Vato ter lahko zasluzijo telo, kofein v kavi pa vznemirja vse doše, še posebej Vato in Pitto.

Zato smo pripravili malce drugačen recept za ledeno kavo, v kateri lahko uživate brez slabe vesti in neugodnih posledic za telo. Namesto prave kave smo uporabili ajurvedsko začimbno kavo, ki nam da energijo brez vznemirjenja in živčnosti, začimbe pa dodajo prijeten okus in aromo.

[mpprecipe-recipe:31]
Hibiskusov sladoled z vrtnico in ašvagando

Hibiskusov sladoled z vrtnico in ašvagando

Hibiskusov sladoled z vrtnico in ašvagando

Sladoled je zagotovo najbolj priljubljena poletna sladica, ki pa lahko zaradi svojih sestavin povzroči neravnovesja. To velja predvsem za sladoled na osnovi mleka z veliko dodanega rafiniranega sladkorja, ki vznemirjajo tako Kapho kot Vato in vodijo do nastanka toksinov v telesu. Seveda pa to ne pomeni, da bi se mogli sladoledu popolnoma odpovedati. Povsem preprosto lahko zdrav sladoled pripravimo kar doma.

Hibiskus je prava superhrana za poletne dni, saj posebej blagodejno vpliva na Pitta došo, ki prevladuje v tem času. V kombinaciji z vrtnico se odlično obnese tudi v sladoledu, kjer poskrbi za prijeten sladko-kiselkast okus, poleg tega pa ne pomirja samo našega pregretega telesa, temveč tudi um, zahvaljujoč dodatku ašvagande.

[mpprecipe-recipe:30]
Kokosov khir z adaptogeni

Kokosov khir z vrtnico in ašvagando

Kokosov khir z vrtnico in ašvagando

Malce drugačen poletni zajtrk za vse ljubitelje kokosa. Khir na osnovi riževega zdroba nas bo ohladil, pomiril in razvajal naše brbončice z nežnim okusom kokosa vrtnice in hibiskusa. Ašvaganda, ki deluje kot rasayana oz. tonik nam bo vlila energije, hkrati pa poskrbela za miren um.[mpprecipe-recipe:29]

Bučni polpeti

Veganski bučkini polpeti

Veganski bučkini polpeti

Bučkini polpeti so poletna klasika. Kako tudi ne – so izjemno okusni, poleg tega pa so bučke izjemno primerne za vroče dni, saj imajo hladilen učinek. Tokrat smo jih namesto z jajci, ki imajo rajastičen učinek, pripravili s čičerikino moko, ki deluje kot vezivo poleg tega pa je bogata z beljakovinami.[mpprecipe-recipe:28]

Kitchari z rjavim rižem razstrupljanje detoks

Kitchari z rjavim rižem

Kitchari z rjavim rižem

Kitchari je klasična ajurvedska jed, ki se najpogosteje pripravlja iz mešanice belega basmatija in mung dala. Prav ta kombinacija je namreč primerna za prav vse doše in letne čase, recept zanjo pa lahko najdete tukaj.

Namesto belega basmatija in mung dala lahko uporabite tudi njuni neoluščeni različici – rjavi basmati in mungo fižol. Ta kombinacija je primerna predvsem za tiste s prevladujočo Pitta in Kapha konstitucijo ali pa med časom spomladanskega razstrupljanja. Takrat se lahko tudi zmanjša količina maščobe ali celo popolnoma izpusti[mpprecipe-recipe:27].

Ajdovčki na krožniku

Orehovo-tahinijevi ajdovčki

Orehovo-tahinijevi ajdovčki

Prazniki ne morejo miniti brez sladkih dobrot! Tradicionalni piškoti so lahko zaradi mleka, jajc ter oreščkov precej težki za prebavo, saj vsebujejo več nezdružljivih kombinacij. To lahko povzroči občutek nelagodja v želodcu, zaspanost po jedi in pomanjkanje energije, dolgoročno pa vodi v nastanek Ame oz. toksinov telesu.

Za sladkanje brez slabe vesti (in slabega počutja) preizkusite naše orehovo-tahinijeve ajdovčke brez glutena, rafiniranega sladkorja ali olja. Prepričani smo, da vas bodo navdušili s svojim polnim okusom. 

[mpprecipe-recipe:26]