Zdrava jesen: 4 nasveti

Sprememba letnih časov s seboj prinaša tudi večjo občutljivost in nagnjenost k neravnovesjem. Z vami delimo 4 napotke, da bo tokratna jesen ne samo umirjena, ampak tudi zdrava jesen.

Napočilo je Vata obdobje leta, ki bo trajalo vse do prvih mesecev novega leta. Ajurveda namreč v naravi (tako kot v nas) prepozna tri energije oz. doše; Vato, Pitto in Kapho. Več o njih si lahko preberete tukaj. Jeseni in zgodaj pozimi prevladuje Vata.

Za ta čas so značilni suhi, hladni in pogosto vetrovni dnevi. Rumeni in rdeči listi na drevesih že nakazujejo na to, da se počasi bližamo zimi in koncu nekega cikla. Vse to so tudi značilnosti Vate, ki jo zaznamujejo hlad, suhost, spremembe in gibanje. Prav tako so za Vato značilni občutki nemira, strahu, negotovosti in nervoze, ki so letos še bolj poudarjeni zaradi situacije v kateri se nahaja cel svet.

Ti faktorji imajo lahko na naše telo (in um) negativne učinke, če nismo pripravljeni na spremembe, ki jih Vata obdobje prinaša. Kako torej poskrbeti, da bo tokratna jesen, zdrava jesen? Da bi se uspešno soočili z novimi izzivi in poskrbeli za ravnovesje Vata doše v telesu lahko sledimo nekaj preprostim,  a izjemno učinkovitim napotkom:

1. Dnevna rutina

Ker je za Vato značilno nenehno gibanje in spremembe, poskrbimo za redno dnevno rutino, ki bo umirila to nemirno energijo. Dnevna rutina je ena izmed najbolj učinkovitih načinov za umirjanje Vate. Lahko je vse od redne jutranje telovadbe do kratke meditacije pred odhodom v službo. Vsekakor naj vključuje redne obroke (tudi zajtrk!) in vsaj 15 minut miru na dan. Pomembno je, da je vaša dnevna rutina taka, da se je boste lahko dosledno držali vsak dan, tudi med vikendom, zato jo prilagodite sebi in vašim zmožnostim.

praznični december postavljanje ciljev

2. Nega telesa

Skrb za kožo je v tem času še kako pomembna, saj le ta hitro postane suha in razdražena zaradi mrzlega in hladnega vremena. Letos je še posebej na udaru koža na rokah, saj jo nenehno dražimo z nanašanjem razkužila. Poskrbite zase z uporabo negovalnih krem in olj. Najbolj primerna so sezamovo za Vata konstitucijo, mandljevo za Pitta konstitucijo in sončnično olje za Kapha konstitucijo

Vas zanima kakšna je vaša osnovna konstitucija oz. doša? Rešite doša kviz na naši strani.

3. Pravilna prehrana

To kar užijemo ima velik vpliv na naše počutje. V mrzlih jesenskih in zimskih dneh potrebujemo hranljive obroke, ki nam dajo energijo in poskrbijo, da nas ne zebe. Prednost dajte topli, kuhani in primerno začinjeni hrani. Uživajte veliko:

 • korenske zelenjave,
 • žit kot so riž, pira, oves, proso in ajda (zadnjima dodajte nekaj maščobe),
 • lahko prebavljivih stročnic (najboljši je mung dal),
 • oreščkov in semen.

Če uživate mlečne izdelke, jih pred jedjo segrejte, dodajte pa tudi začimbe za boljšo prebavo kot so črni poper, žafran in kardamom.

bučna juha

Izogibajte se:

 • hladnim napitkom,
 • solatam,
 • suhim krekerjem.

Zmerni pa bodite tudi pri uživanju surovega sadja. Posezite raje po kompotih, suho sadje pa pred uživanjem namočite ali rahlo pokuhajte.

Za moč in dvig energije lahko preizkusite tudi naše mueslije Vata ravnovesje, ki so posebej zasnovani za uravnavanje Vata energije. Priporočamo jih:

 1. za moč, dvig energije in stabilnost
 2. za izčrpanost in utrujenost
 3. ob suhih, hladnih in vetrovnih dneh
 4. jeseni in zgodaj pozimi

4. Pozitivna naravnanost

Zdrava jesen pa ne pomeni samo fizičnega zdravja, temveč tudi psihično dobro počutje. Poiščite radosti v majhnih stvareh. Uživajte v mirnih večerih z družino, prijatelji ali sami s seboj. Pozitivna čustva kot so radost, veselje in ljubezen vam bodo prav tako pomagala, da se boste lažje soočali s spremembami in stresnimi situacijami, ki vam prihajajo naproti.

Poiščite svojo kreativno žilico in se preizkusite v risanju, slikanju, peki ali kakšni drugi aktivnosti, ki vas sprošča in navdihuje.

Comments are closed.